Milas’ta doğup büyüyen David Levi, Yahudi mezarlığında küçükbaş hayvan otlatılmasına tepki gösterdi. Atalarının mezarına yapılanı saygısızlık olarak nitelendiren Levi; “Mezarlıklar her medeniyet için kutsaldır. Milas tarihine sahip çıksın” dedi.
Milas’taki tarihi Yahudi mezarlığında küçükbaş hayvan otlatılması, vatandaşlar ve yıllar önce Milas’ta yaşayan Yahudilerden tepki gördü. Milas’ta doğup büyüdükten sonra 25 yaşında ilçeden ayrılan ancak kurduğu bağları hiç koparmayan David Levi, mezarlıktaki kötü manzarayı eleştirdi. Yaptığı açıklamada, mezarlıkların önemine dikkat çeken Levi; “Her memlekette mezarlıklar kutsaldır ve mezarlara saygı gösterilir değer verilir. Ancak, bunu Milas’ta göremiyoruz. Dedelerimin ve ninelerimin yattığı bu mezarlıktaki görüntüler hiç hoş değil. Mezarlıklar her ne olursa olsun insanları geçmişe bağlar. Bunların tarihi değeri vardır. Mezar diye geçmemek gerekir. Ümit ederim gereken yakında yapılır” dedi. İlçede düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği’ne katıldığını hatırlatan Levi; “Milas’la olan bağlarım çok güçlüdür. Ben, Milas’ta doğdum ve 25 yaşına dek Milas’ta yaşadım. İlçeye bir yararımız olsun diye Zeytin Hasat Şenliği’ne katılarak burada sunum gerçekleştirdim ve ilçe için tüm birikimimi ve deneyimimi paylaşmaya hazırım” diye konuştu.

“MEZARLIKTAKİ OYUN BAHÇESİ KALDIRILMALI!”
Milas Yahudi mezarlığının kötü görüntülerden kurtarılması gerektiğine vurgu yapan Nevzat Çağlar Tüfekçi; mezarlığın kültürel bir miras olduğunu belirterek; “Mezar taşlarının üzerindeki uzun İbranice yazılar, Milas’ın yakın tarihine ışık tutan yazılardır. Mezarlık içindeki oyun bahçesi kaldırılmalıdır. Mezarlıkta çocuk oyun bahçesi olmaz. Bizim mezarlığımızda böyle bir şey var mı? Gazeteci Turhan Görgen’in anlattığını burada paylaşmak istiyorum. Belediye Başkanı Erdal Çerçi zamanında, bu mezar taşlarından gariban birisine tek odalı ev yapılmış. Turhan Görgen bunu haber yapmış. Bunun üzerine ev yıkılarak, mezar taşları yerine konulmuş” dedi.
Yıllar önce Milas’ta yaşayan Yahudilerin ilçedeki sosyal ve toplumsal yaşama büyük katkı sağladıklarını anlatan Tüfekçi; şöyle konuştu: “İlçeye katkıda bulunmuş insanların mezarlarına, kendi mezarlıklarımız gibi sahip çıkabilmeliyiz. Bunu Milas doğumlu Musevi hemşehrilerimizden esirgememeliyiz. Mezarlık duvarının üzerine demir profilden çit yapılarak oraya her türlü giriş çıkış engellenmelidir. Milaslı Yahudileri Milas’a bağlayan tek bağ, bu mezarlıktır. Zaman zaman yakınlarının mezarlarını ziyaret etmeye kendi dillerinde dua okumak için gelen Musevi hemşehrilerimiz, böyle manzaralarla karşılaşmamalıdır.”
(İHA)