AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, cinsel istismar suçlarına yönelik önergeyi değerlendirerek, "Evlilik gerçekleşmiş, taraflar aile kurmuşlar ama medeni hukuk çerçevesinde 15 yaş altı evlilik olduğu için tecavüze girme vasfı ile hukuken yargılanıp ceza almış insanlar var. Bu önerge bu tür toplumsal yaraları gidermek maksadı ile hazırlanmış bir önergedir." dedi.

Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cinsel istismar suçlarına ilişkin önergenin geçmişte diğer partilerle istişare edildiğini söyledi.

Önergede belirtilen durumun aile komisyonuna gelmiş bir mesele olduğunu, toplumsal bir yaranın düzeltilmesine yönelik önerge hazırlandığını belirten Bostancı, "Yasa şunu ifade ediyor, bazı yerlerde 15 yaşın altındaki kız çocuklarını aileleri evlendiriyor. Sonra bir şekilde hukuka intikal ediyor ve tecavüz davası açılarak ortada yasal bir evlilik olmadığı için insanlar hapse atılıyor, uzun yıllar hapiste kalıyorlar. Bir toplumsal yara hukuken bir başka mağduriyet doğuruyor." diye konuştu.

Kendilerinin 15 yaşın altındaki hiç kimsenin evlenmesini istemediğine, buna ilişkin düzenlemeler de olduğuna dikkati çeken Bostancı, şöyle devam etti:

"Ama maalesef toplumda çeşitli nedenlerle bu uygulamalar olabiliyor. Hukuken her şeyi engellemek mümkün değil. Bu sebepten dolayı hapis yatan insanlar var. Evlilik gerçekleşmiş, taraflar aile kurmuşlar ama medeni hukuk çerçevesinde 15 yaş altı evlilik olduğu için tecavüze girme vasfı ile hukuken yargılanıp ceza almış insanlar var. Bu önerge bu tür toplumsal yaraları gidermek maksadı ile hazırlanmış bir önergedir. Geçmişte de bu toplumsal yaraya ilişkin aile komisyonunda bütün partiler istişare etti ve bunun mutlak suretle giderilmesine ilişkin bir ortak mutabakatta doğdu."

- "Önergenin kastı, toplumsal yaranın giderilmesine yöneliktir"

Bostancı, önerge toplumda sıkıntı doğurduğu takdirde üzerinde tekrar düzenleme yapılacağını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu önergeye itiraz edenler, bu meseleyle başka sıkıntılar doğacağı yönünde yorumlar var. Meseleyi birbirine karıştırmamak lazım. Kasıt, buradaki toplumsal yarayı gidermek. Kim diyebilir tecavüzcülere af çıkarılacak? İcbara dayalı bir fiil dolayısıyla insanların işini kolaylaştıran bir düzenleme Mecliste yapılabilir mi? Böyle bir şey mümkün mü? Tecavüzcülere af çıkarmak gibi bir düzenleme Mecliste yapılamaz. Kim bunun tarafında olabilir, asla böyle bir şey söz konusu değil. Hazırlanan önergenin pratiğine ilişkin birtakım problemler görürsek, bunu tekrar değerlendiririz. Sonuçta bir hukuki düzenleme yaptığınızda kasta yönelik olarak yaparsınız. Eğer pratikte problemler doğurursa onları da düzeltirsiniz. Arkadaşlarımız bunun üzerinde çalışıyor. Bu önergenin kastı, toplumsal yaranın giderilmesine yöneliktir."