Geçtiğimiz günlerde, bir siber güvenlik firması tarafından, Android kullanıcılarını Play Store'da yeni keşfedilen bir tehlikeye karşı son birkaç ayın "reklam dalgasına" kurban gitmiş olabilecek herkesi uyarmak ve bu inatçı tehlikeden kurtulmak için bir rapor yayınlandı.

Tabii ki kötü amaçlı reklam yazılımı fenomeni pek yeni değil hatta dünyanın en popüler mobil yazılım platformunda her yerde mevcut, ancak bu haftanın başlarında antivirüs geliştiricisi Avast tarafından ifşa edilen 21 Android uygulaması ilk kez gündemdeydi.

Reklam istilasına uğramış bu uygulamaları hemen silin!

Davranışlarını dikkatlice inceledikten ve yüzlerce kullanıcı incelemesini taradıktan sonra Avast'ın araştırmacıları tarafından belirlenen yaklaşık iki düzine yanıltıcı Google Play başlığından neden olabildiğince uzak durmanız gerektiğinin nedenlerine girmeden önce, bu uygulamaların listesini verelim. Popülerliklerine göre sıralama şu şekilde:

Shoot Them
Crush Car
Rolling Scroll
Helicopter Attack - New
Assassin Legend - 2020 New
Helicopter Shoot
Rugby Pass
Flying Skateboard
Iron it
Shooting Run
Plant Monster
Find Hidden
Find 5 Differences - 2020 New
Rotate Shape
Jump Jump
Find the Differences - Puzzle Game
Sway Man
Desert Against
Money Destroyer
Cream Trip - New
Props Rescue
Artık nelerden kaçınmanız gerektiğini bildiğinize göre, en azından birçok normal mobil içerik tüketicisine büyük çoğunluğu ilk bakışta kötü niyetli veya çok şüpheli görünmeyen bu Android uygulamalarında tam olarak neyin yanlış olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

Play Store'u yalnızca dört ay içinde üçüncü kez tehlikeler için tarayan bir dizi Avast siber güvenlik uzmanını, yukarıda listelenen uygulamalara yönelik bir sürü incelemede YouTube reklamları ile alakası olmayan içerikler olduklarını gördü.

Aldatıcı reklamlarla insanların dikkatini çektikten sonra, bu kötü amaçlı oyunların şüpheli geliştiricileri, müşterilerini daha fazla reklam borbardımanına tutmaya başlayacak ve bunların çoğu uygulamaların dışında ortaya çıkarak suçluların ayırt edilmesini inanılmaz derecede zorlaştıracaktı.

Uzun vadede nasıl güvende kalınır

Her şeyden önce, sizi reklam yazılımlarından, fidye yazılımlarından, casus yazılımlardan ve resmi Play Store'da sık sık hasara yol açan diğer tüm truva atı ve virüs türlerinden korumak için kesinlikle yalnızca Google'a güvenmemelisiniz.

Arama devi, bu tehditlerin içeri girmesini önlemek ve özellikle onları gecikmeden ortadan kaldırmak için yeterince şey yapmıyor. Örneğin, yukarıda listelenen 21 uygulamadan 15'i hala hayatta ve bu yazının yazıldığı sırada hala indiriliyor. Ama yine de en azından bu sayı, rapor ilk yayınlandığında 19'du ve biraz düştü.

Güvenmemeniz gereken başka bir şey de bir uygulamanın yükleme sayısı. Avast en son bulgularını açıkladığında, bu 21 uygulamanın dünya çapında mobil cihazlara sekiz milyondan fazla kez yüklendiği kanıtlandı. Google Play indirmelerinin sayısı her zaman bir uygulamanın güvenilirliğini temsil etmez. Bu arada, Rolling Scroll, Helicopter Attack - New, Shoot Them, Crush Car bir milyondan fazla indirmeye sahip. Bu yüzden, görünüşte popüler uygulamalar da tehlikeli olabilir.

Bunun yerine, Android telefonunuza bir uygulama yüklemeden önce en çok dikkat etmeniz gereken şey kullanıcı incelemeleridir. Çok sayıda 5 yıldızlı ve 1 yıldızlı derecelendirme içeren her şey muhtemelen kötü amaçlıdır. Ortalama 3 yıldızdan az olan herhangi bir şey ya tehlikelidir ya da zaman ayırmaya değmez.

Diğer bir olası tehlike de, adına yalnızca bir uygulama olan bir geliştirici hesabıdır; bu, indirmeye çalıştığınız şeyin arkasındaki kişinin veya şirketin aslında birden fazla hesap çalıştırdığını ve böylelikle kötü niyetli işlerini bazen silinen Google baskınlarına karşı koruduğunu gösterebilir.

Ne yazık ki, ne kadar dikkatli olursanız olun, Android kötü amaçlı yazılımlarının tüm biçimlerine karşı asla yüzde yüz korunamazsınız. Ancak bu, en azından oradaki en bariz güvenlik tehditlerinden kaçınmaya çalışmamanız gerektiği anlamına gelmez. 

(Kaynak: Teknolojioku)