GÜMÜŞHANE (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Buzağıların Korunması ile İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik" kapsamında iki haftalıktan küçük buzağılar için yatak temin edilecek.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buzağıların refahlarının sağlanması ve gereksiz yere ağrı, acı çekmelerine veya yaralanmalarına yol açacak koşulların önlenmesi amacıyla "Buzağıların Korunması ile İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik"in yürürlüğe girdiğini belirtti.

Yönetmeliğe göre buzağıların kalacağı yerin, her bir buzağının zorlanmadan yatmasına, dinlenmesine, ayağa kalkmasına ve eğilmesine imkan sağlayacak şekilde yapılacağını ifade eden Birşen, "Barınaklar, hastalık taşıyıcı organizmaların oluşmasını engellemek amacıyla düzgün şekilde temizlenip dezenfekte edilecek. Buzağıların yatacağı alan rahat, temiz ve yeterince kuru şekilde yapılacak, iki haftalıktan küçük tüm buzağılar için uygun bir yatak temin edilecek" dedi.

Grup halinde barındırılan her buzağı için ayrılan kullanım alanının, canlı ağırlığı 150 kilogramdan düşük her buzağı için en az 1,5, 150-220 kilogram buzağılar için en az 1,7, 220 kilogram ve daha fazla buzağılar için en az 1,8 metrekare olacağını kaydeden Birşen, şunları söyledi:

"İşletme binalarında barındırılan buzağılar, sürekli karanlık ya da yapay aydınlatmada, yeterli dinlenme süresi verilmeden bulundurulamayacak. Mevcut doğal ışığın hayvanın fizyolojik ve etolojik ihtiyaçlarının karşılanmasında yetersiz olması durumunda, en azından doğal ışık süresine eşdeğer süre için uygun olan 8 saatlik suni aydınlatma sağlanacak. Grup halinde barındırılan buzağılar, süt ile beslendikleri dönem dışında bağlanamayacak, bağlı kaldıkları süre bir saati geçemeyecek, bağlar hayvanın yaralanmasına yol açmayacak. Buzağıların yatmasına izin verecek uzunluktaki bağlar, düzenli kontrol edilecek.Tüm buzağılar günde en az iki kere beslenecek. Gruplar halinde barındırılan ve otomatik bir besleme sistemi ile beslenmeyen buzağıların, aynı anda gıdaya erişmesi temin edilecek."