TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, içindeki sarkıt ve dikitleri, deresi, göletleri ve şelaleleriyle dikkati çeken Çal Mağarası'nın işletmesini devraldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Düzköy ilçesinin Çal Mahallesi'nde bulunan Çal Mağarası'nın Trabzon'un önemli bir markası olduğunu belirtti.

Büyükşehir Belediyesi olarak Çal Mağarası bölgesinde önemli çalışmalar gerçekleştireceklerini vurgulayan Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"Bu büyük serveti çok daha büyük bir marka haline getirmek için Ankara'daki ihaleye girerek işletmeyi devralmış durumdayız. Bizim amacımız orada güzel bir ikram tesisi yapmak. Orada araçların park edeceği bir alan yok, inşallah bu eksikliği gidereceğiz. Bölgede heyelanlı bir saha var. Bu sorunu da tüm kamu kurumlarımızla inşallah ortadan kaldıracağız."

Gümrükçüoğlu, mağarayı daha da büyüteceklerine işaret ederek, "Çal Mağarası'nı uluslararası turizme hizmet eder hale getirme niyetindeyiz. Bunları, bölgemiz için, halkımız için yapıyoruz. Daha çok turist gelsin, şehrimiz, halkımız para kazansın diye yapacağız. Oradaki işletmecinin bunları yapacak ekonomik gücü yoktu. Bu nedenle işletmeyi devraldık. Bu zamana kadar orada emek veren işletmecimize katkılarından ötürü teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Gümrükçüoğlu, mağaraya ulaşımın sağlandığı yolu Büyükşehir Belediyesi olarak asfaltladıklarını da kaydetti.

Düzköy ilçesinin Çal Mahallesi'nde, deniz seviyesinden bin 50 metre yükseklikte bulunan ve içindeki sarkıt ve dikitleriyle dikkati çeken Çal Mağarası, 2003 yılında İl Özel İdaresince ahşap yürüyüş yolu ve ışıklandırma yapılarak ziyarete açıldı.

Üzerinde tarihi kale bulunan, içinden dere akan ve dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilen mağara, girişinden 200 metre sonra iki kola ayrılıyor. Sola ayrılan ve yaklaşık 150 metre olan bir kolun sonundaki odada, kalker platolar üzerinde görülen, oval şekilli erime çukuru olarak bilinen dolinden gelen suyun aktığı baca dikkati çekiyor. Mağaranın yaklaşık 400 metrelik yürüyüş yolu olan sağ kolunun 60'ıncı metresinde küçük bir göl ve çağlayan bulunuyor.