SAMSUN (AA) - Çarşamba Eczacılar Odası Temsilcisi Ömer Bir, "Atık ilaç projesi" kapsamında eczanelerde ve toplum sağlığı merkezlerinde atık ilaç toplama kutularının yer alacağını bildirdi.

Bir, yaptığı açıklamada, ilaçların kimyasal ürünler olduğunu belirterek kimyasal maddelerin kontrolsüz doğaya bırakılmasının tehlikeli ve zararlı olduğunu söyledi.

Eczacılar Odası tarafından hazırlanan proje doğrultusunda ortaya çıkan "Atık ilaç çöp değildir" sloganıyla evlerde tarihi geçen veya atıl durumda bulunan ilaçların, hem insan sağlığı, hem de çevre kirliliği açısından oluşturduğu risklerin önüne geçilmesi amaçlandığını söyleyen Bir, şunları kaydetti:

"Evlerde kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar, ilaçların suistimali, hatalı kullanım, çocuklarda zehirlenmeler, intihar girişimleri, çevresel zararlar gibi aile, toplum ve çevre için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşımaktadır. Kimyasal birer ürün olan bu ilaçlar tarihi geçince şehir çöplüklerine ve doğaya gelişi güzel atılmaktadır. Araştırmalar, çevreye atılan ilaçların doğal yaşamı olumsuz etkilediğini göstermektedir. Gelişi güzel çöpe atılan ilaçlar doğa ve su kirliliğine sebep olmaktadır."

Bu ilaçların ilaç toplama kutuları ile eczaneler, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezlerinde toplanmasının sağlanacağını aktaran Bir, hem doğanın ve halk sağlığının korunması hem de farkındalık oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.