SAMSUN (AA) - Çarşamba ilçesinde Engelliler Haftası dolayısıyla engelliler, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Belediye Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği ve Çarşamba İlkumut Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezince çelenk bırakıldı.

Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Uçar, burada yaptığı konuşmada, engellilerin sorunlarına karşı gösterilecek ilgi ve üretilecek çözümlerin topluma duydukları saygının en önemli göstergelerinden birini oluşturacağını söyledi.

Engelli bireylere insanca bir yaşam sunmanın ahlaki zorunluluktan öte görev olduğuna işaret eden Uçar, herkesin insanları imkanları ölçüsünde engellilerin hayatlarını kolaylaştırıcı çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Engellilerin topluma kazandırılması ve istihdamının iyi bir eğitimle mümkün olduğuna dikkati çeken Uçar, şunları kaydetti:

"Engellilerimizin genelinde toplu taşımayı kullanmakta yaşanılan sıkıntılar var. Fiziki engeline rağmen paso ya da engelli kimliği sorgulanıyor. İbraz edildiğinde 'Bedava mı taşıyacağız' denilerek gururu incitiliyor. Kaldırımların özellikle esnaf tarafından işgal edilmesi, şehirde engellileri yok saymaktadır. Eğitim, engellilerin ailesinden başlamalıdır. Halen engellilere uygun mimari engeller bulunmaktadır. Engelli araçları için özel park yeri oluşturulmuş ama vatandaşın duyarsız davranması, engelli rampaları ya da duraklarına park etmesi, engellilik değil engeldir aslında. Ayrıca çeşitli dernek adı altında insanların manevi duygularını sömürerek yardım toplayan kişi ve kuruluşlar, engelliler için olumsuz görüntü sergilemektedir. Umumi yerlerde engelli tuvaletinin olmaması, engellilerin evden çıkmalarını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu sorunlara yetkililerden destek ve çözüm bekliyoruz."

Uçar, istihdamın engelliler için en büyük sorunlardan biri olduğunu vurgulayarak, "Bunun için 4 metrekarelik plastik satış büfeleri yapılabilir, şehrin belirli noktalarına koyulacak sağlığa uygun simit tezgahlarında çalışılabilir. Engelli satış reyonları oluşturulabilir. Poşet, galoş, sepet üretimine yönelik atölyeler kurulabilir. Bizleri hissetmeniz yeterlidir." dedi.

Törene Kaymakam Şükrü Yıldırım, Belediye Başkanı Halit Doğan, AK Parti Çarşamba İlçe Başkanı Taner Özden ile kamu kurumlarının müdürleri ve engelliler katıldı.