Çay lekesi halı, mobilya, giysi,dantel yada duvara döküldüğünde ilk yapılması gereken konu hemen müdahale edilmesi gerektiğidir. Kuruduğunda çıkması daha zor olan çay lekesi birde şekerli ise çay lekesi kalıcı olabilir. Sizlere bu yazımızda keyif kaçıran çay lekesi nasıl çıkar ve çay lekesini ne çıkarır hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Çay Lekesine Nasıl Müdahale Edilir

  • Çay döküldüğünde hemen önlem alınmalıdır. Kuruyan çay lekesini çıkarmadan daha zordur

  • İşlem sırasında suyu emen havlu yada kağıt bez kullanılmalıdır

  • Çay lekesinin temizliğine kenardan başlayarak işlem yapılmalıdır

Çay Lekesi Nasıl Çıkar

Çay lekesini çıkarmak için yapacağınız işlem çayın nereye döküldüğü ile birebir alakalıdır. Sizlere çay lekesi nasıl çıkar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Giysideki Çay Lekesi Nasıl Çıkar

Genelde çay lekesinin ilk döküldüğü yerlerden biri kıyafetlerdir. Üzerinize çay dökülürse ilk yapmanız gereken önemli husus hemen fazla çayın havlı yada bez ile silinmesi ve fazla suyun çekilmesidir. Bu işlem sonunda kıyafet ters çevrilerek soğuk suya tutulur.

Toz çamaşır deterjanı ve suyu karıştırıp lekenin olduğu bölgeye uygulayın. Artık kıyafetinizi yıkayabilirsiniz işlem sonunda leke kalmayacaktır.Eğer çay lekesi kurumuş ise kıyafet soğuk suyun altında bekletilir ve diğer yandan karbonat ile su karışımı hazırlanır. Macun kıvamına gelen karbonat ve su karışı lekeli bölgeye uygulanır.

Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar

Eğer çay halıya döküldüyse ilk yapılması gereken işlem fazla çay hemen silinir. Fazla su emildikten sonra toz deterjan su karışımı ile halıdaki leke silinir. Halıyı silerken mümkün oldukça baskı uygulamaya çalışın. Son olarak temiz su ve toz deterjan karışımı tekrardan hazırlanır ve halı son defa iyice silinir.

Eğer halıdaki leke kurumuş yada çıkmıyorsa sirke su karışımını deneyebilirsiniz. 1 yemek kaşığı sirkeye karşılık 5 yemek karşı su eklenir. Halının üzerine baskı yaparak silinir.

Çay Lekesini Ne Çıkarır

Mobilyalara özellikle koltuğa dökülen çay lekesini çıkarmak biraz zahmetli ve zordur. Çay lekesi koltuğa döküldüğünde hızlıca emileceği için anında müdahale etmek gereklidir. Kağıt havlu yada bez ile çay lekesi hemen silinmelidir.

Karbonat ve su karışımı macun kıvamına getirilerek hemen çayı emen koltuğun üstüne dökülür ve silme işlemi yapılır. Eğer bu işlem yapılmaz ise leke kusma yapacağından daha belirgin hale gelebilir. Dilerseniz deterjan ve su karışımı ile tekrar bu işlemi yapabilirsiniz.

Çay Lekesini Ne Çıkarır

Çay lekesi nasıl çıkar sorusuna cevap verdikten sonra sizlere çay lekesini ne çıkarır hakkında bilgi vermek istiyorum. Çay lekesi şekerli ise daha yapışkan bir hal alacaktır. Eğer leke hem şekerli hemde çok koyu ise bir bir sirke su karışımı kullanabilirsiniz. Eşit miktarda sirke ve su ile müdahale edilmesi gereklidir.

Bir diğer yöntem ise kıyafetlerdeki çay lekesini limon kolonyası ile çıkarabilirsiniz. Limon kolonyası lekenin üzerine dökülerek leke bir bez ile silinmesi gereklidir. Eğer sizlere verdiğim yöntemler işse yaramıyorsa kesinlikle kuru temizleme işlemi yaptırmanız gerekebilir.