SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Kastamonu'da yüzyıllardır yapılan çekme helvada maliyetleri düşürmek için şeker yerine glikoz kullanan işletmeler nedeniyle hem ürünün tadının bozulduğu hem de doğal yöntemleri tercih edenlerin rekabette zorlandığı belirtildi.

Çekme helva yapan bir firmanın sahibi Onur Baritçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "saray tatlısı" olarak da bilinen çekme helvayı tarihi bir yapıdaki imalathanelerinde yaptıklarını söyledi.

Çekme helvayı geleneksel yöntemlerle ve doğal malzemelerden imal ettiklerini vurgulayan Baritçi, bu tarihi lezzeti gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını ifade etti.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1547'de yaptırılan Yakup Ağa Külliyesi'nin imarethane kısmında imalathaneleri bulunduğunu bildiren Baritçi, ürünlerini halka açık yaptıklarını dile getirdi.

- Glikoz şurubu maliyeti düşürüyor ama

Çekme helva yapımında maliyetleri düşürmek için kullanılan bazı malzemelerin tatlının lezzetini bozduğunu, diğer taraftan ürünü sağlıksız hale getirdiğini söyleyen Baritçi, şu değerlendirmede bulundu:

"Çekme helva olsun, pişmaniye olsun, unlu ürünlerimizde en çok maliyet şekerden kaynaklanıyor. Maliyeti düşürmek için bazı firmalar glikoz şurubu kullanılıyor. Bu şurubu kullanmak maliyeti düşürüyor ama sağlık yönünden tehlikeye yol açıyor. Haksız rekabete neden olan bu durum nedeniyle doğal çekme helva yapan birçok işletme son yıllarda kapandı, birçoğu ise ayakta durmakta zorlanıyor. Tüketicilerimizin aldıkları her ürünün içindekiler kısmında kullanılan malzemelere bakmalarını, glikoz şurubu kullanılan ürünleri tüketmemelerini öneriyorum."

- "Tatlandırıcılar kimyasal ürünlerdir"

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, tatlandırıcıların günlük yaşamda kullanılan şekerin yerini almak üzere üretilen aynı miktardaki şekerden daha tatlı ama daha az enerji içeren kimyasal ürün olduğuna dikkati çekti. Kırmacı, "Bu tatlandırıcılar sorbitol, mannitol, asesülfam-K, aspartam, siklamatlar, izomaltlar, sakkarinler, sukraloz, taumatin, neohesperidin DC, steviol glikozitler, neotam gibi tatlandırıcılardır. Söz konusu tatlandırıcıların gıdalarda kullanımı Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Kullanım dozunun üzerine çıkılmamalıdır." diye konuştu.