SİNOP (AA) - Türkiye'nin önemli çeltik üretim alanlarından Sinop'un Boyabat ilçesinde hasat başladı. İlçede 21 bin dekarlık alanda çeltik hasadı yapan üreticiler, bol ve bereketli başlayan hasat sezonundan umutlu.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, AA muhabirine, Boyabat'ın, ülkenin önemli çeltik üretim alanlarından biri olduğunu söyledi.

İlçede 21 bin dekar alanda üretim yapıldığına işaret eden Usta, yeni hasat sezonunun da verimli başladığını belirtti.

Usta, geçen yıla oranla rekoltede hissedilir oranda artış beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Çeltik hasadı oldukça verimli başladı. İlçemiz genelinde 21 bin dekar alanda şu an hasat yapılıyor. Üreticilerimiz hava şartları daha kötü olmadan ürünlerini depolamak için yoğun uğraş gösteriyorlar. İnşallah sezon sonunda emeklerinin karşılığını alacaklar. Çünkü gördüğümüz kadarıyla hasat gayet iyi gidiyor. Sezon bitiminde yaklaşık 20 bin ton çeltik hasadı yapılmasını bekliyoruz."

- "Markalaşma yolunda adımlar attık"

Usta, ilçede üretimine ilk kez geçen yıl başlanan Boyabatkalesi çeltik çeşidinin tescil edildiğini anımsatarak, söz konusu çeltik çeşidinin hastalıklara karşı dirençli ve bol ürün verme özelliklerine sahip olduğunu anlattı.

Bağlıca köyünde beş ayrı noktada Boyabatkalesi çeltiğinin hasadına başlandığını dile getiren Usta, "Tahmini olarak 7-8 ton civarında ürün bekliyoruz. İleriki yıllarda daha büyük arazilerde değerlendirerek, çoğaltmayı amaçlıyoruz. Çeltik üreticileri ve tüketicilerimizin Boyabatkalesi çeltiğine sahip çıkmalarını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Çeltik üreticisi Özgür Ali Yeğin ise hasadın bereketli geçtiğini belirterek, "Fiyatlar da istediğimiz noktalara ulaşırsa çok güzel bir sezonu geride bırakacağız. Hasat iyi, fiyatın da iyi olmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.