ARTVİN (AA) - Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, "Toplantıdan ayrılmadan önce Sayın Başbakan Cerattepe bölgesinde mahkemenin karar vermesinden önce bir çalışma yapılmayacağına Başbakan olarak söz vermiş, bu sözünü kamuoyuyla da paylaşmıştır" dedi.

Yeşil Artvin Derneği ile Türkiye Barolar Birliği Kent ve Çevre Komisyonu, Cerattepe'de yürütülmesi planlanan madencilik faaliyeti kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Artvin'den gelen heyetle yaptığı görüşmeye ilişkin Halit Paşa Kavşağı'nda basın açıklaması yaptı.

Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, Davutoğlu'ndan yaşanan olaylar ile maden konusunda kendisini bilgilendirmek ve Artvin halkının hassasiyetini anlatmak için randevu istediklerini, Davutoğlu'nun da 24 Şubat günü için randevu verdiğini ifade etti.

Toplantının sonuçlarının kamuoyuna duyurulması açısından basın açıklaması yapılmasını gerekli gördüklerini vurgulayan Karahan, şöyle dedi:

"Öncelikle Sayın Başbakan Davutoğlu'na konuya gösterdiği duyarlılık nedeniyle teşekkür ediyoruz. Görüşmede kendisine anlattığımız hukuksal durumu ve faaliyetin ekolojik etkilerine ilişkin sunumlarımızı sabırla dinlemiştir. Toplantıdan ayrılmadan önce Sayın Başbakan Cerattepe bölgesinde mahkemenin karar vermesinden önce bir çalışma yapılmayacağına Başbakan olarak söz vermiş, bu sözünü kamuoyuyla da paylaşmıştır. Sayın Başbakan toplantıdan ayrılmadan önce bu sözü olumlu karşılamakla birlikte şu anda Artvin kamuoyunun beklenti içerisinde olduğu, halkı sakinleştirecek kararın maden şirketinin ve dışarıdan getirilerek Artvin'e yığılan güvenlik güçlerinin alandan çekilmesi olduğunu ısrarla anlatmış olmamıza rağmen bu aşamada sadece faaliyetinin durdurulması ile yetinileceği söylenmiştir."

Karahan, Başbakanın iki saat sonra toplantıdan ayrıldığını dile getirerek, " Toplantı 3 bakan ile devam etti. 3 bakan da görüşmeye giden heyetin, tek tek düşüncelerini ve temennilerini Başbakana iletmek üzere not aldı" ifadelerini kullandı.

Türkiye Barolar Birliği Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Arabacı da Cerattepe Madenciliği konusunda davacılar arasında yer aldığını ve davaya sahip çıktıklarını ifade etti.

Komisyonun 15 üyesinin 14 Mart'ta bilirkişi heyetinin Cerattepe bölgesinde yapacağı keşfe katılarak katkı sunmaya çalışacağını aktaran Arabacı, "Bu arkadaşlar Türkiye’nin en yetenekli ve yetkin çevreci avukatlarıdır. Sonuna kadar hukuku zorlayarak bu davadan galip çıkacaklarına yüzde yüz eminim" diye konuştu.