ÇORUM (AA) - Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB), Başkanı Yalçın Kılıç, Özellikle son dönemde artan iş kazaları bize Ahilikten kopmamamız gerektiğini göstermiştir" dedi.

Kılıç, artan iş kazalarına yönelik yaptığı değerlendirmede, kazaların önüne geçilmesi adına çıraklık ve kalfalık sistemine geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

Ahilik kültürünün yaşatılmasının bu noktada önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:

"Son 22 yıldır yaşanan iş kazalarından artık toplum olarak ders almamız gerekir. Özellikle son dönemde artan iş kazaları bize Ahilikten kopmamamız gerektiğini göstermiştir. Yeni kazalar ve yeni can kayıpları yaşamak istemiyorsak 800 yılı aşkındır uygulanan ve başarı ile yürütülen Ahilik geleneğinin yine tüm iş yerlerinde uygulamaya konulması çalışanların, işverenlerin ve ülkemizin faydasına olacaktır." 

Yaşanan kazalarda ustalık ve çıraklık sistemine uyulmamasının katkısının büyük olduğunun altını çizen Kılıç, "Ahilik geleneğinde çıraklık ve kalfalık sistemi vardır. Bu sistemde çırak ve kalfaya ustası tarafından mesleği en iyi şekilde öğretilir. Her zaman doğru olunması, yapılan işte en kaliteli malzemenin kullanılması ve en iyi işçiliğin yapılması öğretilir. Bununla birlikte mesleği öğrenen çırak ve kalfanın iş güvenliği ve sağlığı hep ön plandadır" dedi.

Eğitimden uzaklaşmanın iş kazalarında artışa neden olduğunu savunan Kılıç, "2014'ün ilk 8 ayında bin 270 işçi yaşamını yitirdi. Bu rakamlar maalesef Türkiye'nin Avrupa'da iş kazaları ve işçi ölümlerinde ilk sıralarda yer alıyor. Bu tür kazaların olmaması, yeni acıların yaşanmaması için her sektörde ahilik kültür ve geleneğinin uygulanması, her türlü tedbirin alınması gerekir" şeklinde konuştu.