GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Görele ilçesinde taksicilik yapan Yaşar Yöndem, kendisinin ürettiği çeşitli meyvelere ait yüzlerce meyve fidanını toprakla buluşturdu.

Kendi imkanlarıyla karayemiş, ıhlamur, ve incir gibi meyvelerden fidan üreten 53 yaşındaki Yöndem, yaklaşık 8 yıldır ilçenin çeşitli yerlerine fidan dikiyor. Yöndem özenle baktığı fidanları her gün elinden geldiğince kontrol edip, bakımlarını da yapmaya çalışıyor.

Hem ilçeyi güzelleştirmeyi hem de vatandaşların meyvelerden faydalanmasını isteyen Yöndem, yaprak dökmeyen karayemiş gibi meyveleri seçerek çevrenin yılın her günü yeşil kalmasını amaçlıyor.

Yöndem, AA muhabirine, Karadeniz Sahil Yolu yapıldıktan sonra boş kalan kayalıkları güzelleştirmek için üzerine toprak dökerek, fidan dikmeye başladığını söyledi.

Bazı dostlarının da yardımıyla daha çok fidan dikmeye başladığını ifade eden Yöndem, bu işi giderek alışkanlık haline getirdiğini söyledi.

Yöndem, fidan dikiminde önceliği karayemiş meyvesine verdiğini anlatarak, "Karayemiş fidanları yörenin ağacı, hiçbir zaman çevre kirliliği olmaz ve senenin 365 günü yeşildir, yaprağını dökmez. Ben karayemişi çok seviyorum, bir ilaçtır, mide dostudur. Mide hastalıklarına, şekere, tansiyona faydalıdır." dedi.

Gelecek nesillerin de böylelikle karayemiş tüketme fırsatı bulacağına dikkati çeken Yöndem, "Bunlar neymiş' diyecekler, tadına bakacaklar. Hem gölge için hem çevre güzelleşmesi için insanlara örnek bir davranışta bulunuyoruz. İsteyen herkes yiyebilir, reçel de yapabilir." diye konuştu.

Yöndem, diktiği fidanlar meyve vermeye başladığında ayrı mutluluk duyduğunu belirterek, bunun kendisini daha da motive ettiğini kaydetti.

Yaklaşık 8 yıldır fidan diktiğine dikkati çeken Yöndem, "Bu fidanlar benim evlatlarım, bunların her sabah veya akşam bakımını yapıyorum ve mutlu oluyorum. Bu bizim hobimiz değil, işimiz oldu." ifadesini kullandı.

- Yağmur da yağsa fidanlara bakmaya gidiyor

Yöndem, karayemiş, ıhlamur dut ve incir de dahil olmakla beraber yüzlerce fidan diktiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar benim çocuklarım gibi, askerlerim gibi, ben bunları iki gün görmesem üçüncü gün yağmur da olsa başıma şemsiye alıp bunlara bakıyorum. Geziyorum, kırılan dalları kesiyorum, ayıklıyorum, onlarla sanki arkadaş gibi konuşuyorum. Beni kimse kahvede görmemiştir, boş işlerle uğraşırken görmemiştir. Çoğu kimse 'boş işle uğraşıyorsun' diyor ama inşallah mükafatını göreceğiz."

Herkesi ağaç dikmeye, dikilen ağaçları korumaya ve saygı duymaya davet eden Yöndem, "Herkesin meyve ağacı olsun. Ben 53 yaşındayım, yıllarca başkalarının diktiği meyveleri yedik. Taksicilikle uğraşıyorum, yol boylarından aldık, yedik dallardan. Bize helal etsinler, biz de ürettiklerimizi herkese helal ediyoruz." dedi.