ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından 2015 yılından itibaren hafriyat taşıyan araçlara uydu takip sistemi takma zorunluluğu getirildi. 

Uygulama kapsamında belediye tarafından belirlenen yerlerin dışında hafriyat ya da çöp dökenlere 42 bin lira ile 126 bin lira arasında ceza kesilecek.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevreyi korumak adına yeni önlemler aldıklarını belirtti. 

Çevre temizliğine önem veren bir Ordu Büyükşehir Belediyesi olduğunu ifade eden Yılmaz, 2015 yılından itibaren hafriyat taşıma izin belgesi olmayan, taşıma izin belgesini yenilemeyen ve uydu takip sistemine geçmeyen araçlara gerekli yaptırımlar uygulanacağını söyledi. 

Kanun ve yönetmeliklere aykırı hafriyat döken, depolayan, taşıyan şahıslara 42 bin lira, şirketlere ise 126 bin lira idari para cezası kesileceğini vurgulayan Yılmaz, yeni uygulamalarla çevre kirliliğinin önüne geçileceğini kaydetti. 

Çevre temizliği konusunda herkesin üzerine düşen görevi yapmasını isteyen Yılmaz, "Bu anlamda hem inşaat sektörü hem de kamyon sahipleri teknolojiye ayak uydurmalı" dedi. 

Ordu'da ilk planlamalara göre 500'ün üzerinde araca hafriyat taşıma izin belgesi verileceğini ve bu araçlara uydudan takip etmek suretiyle uydu takip cihazının takılacağını anlatan Yılmaz, "Bu araçlar 7 ilçede göstermiş olduğumuz hafriyat merkezleri dışında moloz ya da çöp dökümü gerçekleştirdikleri takdirde elektronik sistem derhal devreye girmek suretiyle o araçların yeri tespit edilecek ve bu araç sahiplerine ve bağlı bulundukları firmalar için gerekli hukuki süreçleri başlatacağız" diye konuştu. 

Yılmaz, "Takip cihazı sayesinde araç belirlenen yerlerin dışında başka yere çöp döktüğünde uydu sayesinde anlık yer tespiti yapılıp fotoğraflanacak. Artık uydu yöntemiyle şehrimizi kirletenleri anlık takip edeceğiz" ifadesini kullandı. 

- "Damper kalktığında sistem devreye girecek"

Uygulamanın içeriğini de anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Uygulama kapsamında izin verdiğimiz ve takip cihazı kullanan kamyonun kasası kalktığında sistemimiz devreye girecek. Bizim belirlediğimiz alanlara çöp döküldüğü zaman bir sorun olmayacak ancak bu araçların damperleri farklı bir alanda harekete geçtiği an sistem devreye girecek. Uydu vasıtasıyla sistem anında bizi uyaracak. O andan itibaren gerek plaka kontrolü gerek görüntü kontrolüyle cezai işlem uygulanacak. Bu cezalara maruz kalmamak için vatandaşlarımızın dikkatli olmasını istiyoruz. Çevre hepimizin çevresi. Öncelikle biz çevremize sahip çıkacağız."

Yılmaz, araçlara uydu takip cihazlarının ücretsiz takılacağını sözlerine ekledi.