AMASYA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Futbol kulübü gibi parti tutmaktan vazgeçelim. Hangi parti ülkenin çıkarlarını savunuyorsa, hangi parti vatandaşının soyulmasına engel oluyorsa, hangi parti adaletten yanaysa o partiye gidin ve oy verin" dedi

Kılıçdaroğlu, Yavuz Selim Meydanı'nda partisince düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Ferhat ve Şirin'in kenti Amasya'da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Kılıçdaroğlu, 1 Kasım'da herkesin sandığa gitmesini istedi.

Ülkenin iyi yönetilemediğini, CHP iktidarıyla sorunların çözüme kavuşacağını savunan Kılıçdaroğlu, gazetecilerin dövüldüğü bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini söyledi.

- "Futbol kulübü gibi parti tutmaktan vazgeçelim"

Ülke çıkarlarını düşünerek oy verilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Sizden tek isteğim var. Düşünerek sandığa gidin, düşünerek. Davulla zurnayla değil. 'Efendim bu bizim partimiz gittik ona oy verdik bir daha oy vereceğiz' anlayışıyla da değil. Futbol kulübü gibi parti tutmaktan vazgeçelim. Hangi parti ülkenin çıkarlarını savunuyorsa, hangi parti vatandaşının soyulmasına engel oluyorsa, hangi parti adaletten yanaysa o partiye gidin ve oy verin" dedi. 

Tokat'ta yapacakları mitingi şehit olduğu için iptal ettiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, şehit varken miting yapmanın kendilerine yakışmayacağını ancak şehit ailesiyle görüştüklerini anlattı. 

Gariban ve fakir ailelerin çocuklarının şehit olduğunu, katıldığı şehit cenazelerinde bunu gördüğünü belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ensesi kalın hiç kimsenin çocuğu orada yok. Hiçbir milletvekilinin çocuğu orada yok. Hiçbir bakanın orada çocuğu yok. Nerede gariban vatandaş var, gidiyor oraya. Şehit evet başımızın üstünde yeri var. Ama bir de adalet olması lazım. Acı bana, sefalet ona. Böyle bir düzenin olmaması lazım. Gittim her şehit cenazesinde annelerin söylediği şu, 'benim oğlum öldü, ben ağlıyorum, aynı acıyı başka anneler yaşamasın. Ne olursunuz bu derdi çözün' diyorlar. 'Davulla zurnayla gönderiyoruz çocukları askere şehitler gelmesin, acılar olmasın' diyorlar. Ben size şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim. Gittiğiniz her yerde de şunu çok rahatlıkla söyleyebilirsiniz. Bu sorunu ancak ve ancak CHP çözer. CHP dışında hiçbir parti çözemez." 

CHP'nin avukat bürolarında kurulmadığını, CHP'nin savaş meydanlarından gelip Kuvayımilliye ruhuyla bu ülkeye hizmet eden bir parti olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu sorunu çözerse CHP çözer. Çünkü CHP bu ülkenin kurucu partisidir. Bayrağımızla, vatanımızın bütünlüğüyle biz bu sorunu çözeriz. Onlar çözemezler. Nasıl çözeriz. Bu sorunu çözmek için önce samimi ve dürüst olacaksınız. 'Ben bu sorunu çözeceğim' diyeceksiniz. Gizli kişisel bir ajandanız olmayacak. Millete hesabını veremeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz. Millete bilgi vereceksiniz. Hangi şartı yerine getirdiler. Hiçbir şartı yerine getirmediler. Birisinin sevdası, 'ülke batsın ben başkan olayım'. Ülke batmayacak sen de olmayacaksın kardeşim."

Geçen 7 Haziran seçimleri öncesi seçim bildirgelerinde bu ülkedeki geliri hakça dağıtacaklarını ve yoksulluğu bitirme sözü vadettiklerini aktaran Kılıçdaroğlu,  şöyle devam etti:

"Toplumun düşük gelirli kesimine bizim kaynak aktarmamız lazım. Yoksulluğu sefaleti bitirmemiz lazım. O nedenle dedik ki asgari ücreti net bin 500 lira yapacağız. Vergisiz olacak asgari ücret. Taşeron düzenine son vereceğiz. Bütün işçiler sendikalı olacaklar. Haklarını alacaklar. Ömür boyu asgari ücrete mahkum olmayacaklar. 'Aile sigortasını getireceğiz' dedik. Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Bütün bunları ve daha bir sürü şey söyledik. Bize itiraz ettiler,  'Parayı nereden bulacaksınız, kaynağı nereden bulacaksınız' diye kıyameti kopardılar. Şimdi onlar yeni seçim beyannamelerinde açıkladılar. Bizim söylediklerimizi biraz utanarak kendi seçim beyannamelerine koymuşlar. Bizi örnek alıyorlar. Daha çok örnek alacaksınız. CHP Türkiye'deki tüm siyasal hareketlere örnek olan bir partidir."  

- "Öğretmenle öğrenciyi Ferhat ile Şirin'in buluştuğu gibi buluşturacağım" 

"Öğretmenleri toplumun lideri, önderi yapacağız. Öğretmeni baş tacı yapacağız" diyen Kılıçdaroğlu, öğretmenini toplumun lideri yapmayan hiçbir ülkenin kalkınamadığına işaret etti. Çocukların artık beslenme çantası taşımayacağını belirten Kılıçdaroğlu, eğitimin tam gün olacağını ancak öğlen yemeklerini öğrencilerin öğretmenleriyle ücretsiz yiyebileceklerini kaydetti. 

Taşımalı sistemi de kaldıracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Taşımalı sisteme son vereceğiz. Nerede çocuk varsa öğretmen de orada olacak. Emin olun mademki Ferhat ve Şirin'in kenti burası, öğretmenle öğrenciyi Ferhat ile Şirin'in buluştuğu gibi söz veriyorum buluşturacağım. 300 bin atama bekleyen öğretmeni okullarımızda görevlendireceğim" ifadelerini kullandı.

- "Hayır' diyorsan her şeye niye seçime giriyorsun" 

Türkiye'nin sorunlarını CHP'nin çözebileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "İktidar partisi hiçbir sorunu çözemedi. Sadece köşeyi döndüler. İkinci parti de sağolsun her şeye 'hayır' diyen parti. Ne söylesek, 'hayır'. Koalisyon kuralım, 'hayır'. Sen Başbakan ol, 'hayır'. Ne söyleyim. Şunu söylüyorum, 'hayır' diyorsan her şeye niye seçime giriyorsun. Girme o zaman seçime. Üçüncü parti o denklem dışı zaten. Geriye bir parti kalıyor. Cumhuriyet Halk Partisi. Türkiye'nin sorununu en iyi tespit eden, en iyi çözümler üreten, Orta Doğu'ya da ülkeye de barışı getirecek olan parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Bunu övünerek, gurur duyarak söylüyorum. Bunu samimiyetle söylüyorum. Biz bunu yapmak zorundayız" diye konuştu.   

  Kılıçdaroğlu, 1 Kasım seçimlerinin sıradan seçimler olmadığını vurgulayarak konuşmasını şöyle tamamladı:

"Tercihimizi yaparken düşünerek ve elimizi vicdanımıza koyarak sandığa gitmek zorundayız. Eski alışkanlıklarınızı Allah aşkına bir tarafa bırakalım. 'İlla ben bu partiye oy verdim onun arkasından gideceğim' diye bir mantığın içine, bir hatanın içine de düşmeyelim. Türkiye çok zor şartlarda şu anda. Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birini yaşıyor. Türkiye'yi bu bataktan, Orta Doğu batağından çıkarmak zorundayız. Bakın Suriye'de ne oluyor? Amerika bir taraftan, Rusya bir tarafta, Çinliler de geliyor. Şimdi onlar da bir tarafta. Burnumuz dibinde bir savaş patlarsa bunlar birbirlerine girerse ne olacak, faturayı kim ödeyecek? Peki Suriye'yi bu hale kim getirdi Allah aşkına kim getirdi? Yazık günah değil mi. Müslüman kanı dökülüyor o coğrafyada. Bıraktık Suriye'yi Mısırla kavga ettik. Ya sana ne Mısır'dan kardeşim."

Kılıçdaroğlu,  mitingin ardından Çorum'a hareket etti.