DÜZCE (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Düzce'nin Yığılca ilçesindeki Düzce Katı Atık Depolama Tesisinin koku yaydığı iddiasıyla eylem yapan köylülere ilişkin, "Bunları alıp başka yere götürmek veya burada bu insanları kokuya mahkum ettirmek, bu insanların sağlığıyla oynamak doğru değil. 21. yüzyılın Türkiye'sine de yakışmıyor" dedi.

CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve partililer tarafından Kaynaşlı gişelerinde karşılanan Kılıçdaroğlu, Hecinler mevkisinde faaliyeti durdurulan tesise araç giriş çıkışını engellemek için nöbet tutan köylülerle bir araya geldi.

Köylülerin sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, az önce bir kadının kendilerine, "Bir kedi, bir köpek zor duruma düştüğü zaman insanlar seferber olup onu kurtarmaya çalışıyorlar. Biz üç köyün sakinleri olarak burada çevreye verilen zarar, koku ve çocukların hastalıklarıyla baş edemiyoruz ama bizim bir kedi kadar değerimiz bile görülmüyor" dediğini aktardı.

Kılıçdaroğlu, vatandaşların çöpün kaldırılması, derenin kirlenmemesi ve İSKİ'nin üstüne düşen görevi yapması yönünde talepleri olduğuna işaret ederek, "Bu talepler en doğal insan hakkı talebidir. Uzun süredir köylü kadınların burada eylem yaptığını biliyordum. Milletvekili arkadaşımız Tanal buraya geldi, bir gece burada bunlarla kaldı ve sonunda bana geldi, 'Mutlaka gidelim, oradaki kadınları dinleyelim' dedi. Benim geliş nedenim de o" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

"14-15 milyon İstanbullunun temiz su içmesini istiyorsanız bu olaya doğrudan müdahale edin çünkü sizin görev ve yetkinizde... Doğrudan müdahale edin ve bu sorunu çözün. Bu insanların babaları, dedeleri, mezarları, çocukları burada, aileler burada yaşıyor, geçiniyorlar. Bunları alıp başka yere götürmek veya burada bu insanları kokuya mahkum ettirmek, bu insanların sağlığıyla oynamak doğru değil. 21. yüzyılın Türkiye'sine de yakışmıyor. O nedenle bunların dertlerine derman olmaya geldim ve bunun takipçisi olacağım. Bunu da şevkle sürdüreceğim, ta ki bu insanlar bu dertten kurtuluncaya kadar."

Kılıçdaroğlu, daha sonra Sakarya 2. İdare Mahkemesince faaliyeti durdurulan tesise geçerek Melen Çayı'nda incelemelerde bulundu.

Buradaki vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, TBMM'ye taşıyacakları konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

Vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektiren Kılıçdaroğlu, bir çocuğun ikram ettiği simidi yedi.