61SAAT HABER SERVİSİ - CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, konuyla ilgili 61saat’e değerlendirmede bulundu. Kaya, “Verdiğimiz mücadelenin temel amacı asla siyaset yapmak değil, bölgemizde binlerce insanın ekmeği olan fındığa sahip çıkmak” derken, üreticinin büyük mağduriyet yaşadığına dikkat çekti. 

Kaya, “Biz de bu mağduriyetleri meclise getirelim, çözüm üretelim, yani bu dert sıkıntı çözülsün, üretici ürününü yok pahasına satmasın diye günlerdir mücadele ediyoruz. TMO, piyasaya girsin diye mücadele ediyoruz. Üretici sahipsiz kalmasın, üretici yabancı fındık tekellerine, yabancı çikolata firmalarına muhtaç olmasın TMO piyasada olsun diye uğraşıyoruz. Bu uğraşlarımızın bir sonucudur diye düşünüyorum. 

Fiyatı açıklamak zorunda kalmalarının altında yatan şey budur. Kendi adıma söylemiyorum, bütün bu anlamda uğraş veren herkese müteşekkirim. Benim derdim üreticinin bu mağduriyetinin giderilmesiydi. Asla siyaset yapmak değildi. 
Üreticinin elinde fındık yok, üretici fındığını zararına satmak zorunda kalmış. Niye? Ülkede çok ciddi ekonomik sıkıntı var. Bölge insanının tek geçim kaynağı fındık. İnsanlar fındığını çoktan satmış. Bu açıklama çok kalınmış bir açıklamadır. Ayrıca verilen fiyatta yetersiz bir fiyattır” dedi. 

Fiskobirlik’e verilen 10 bin ton fındık ile ilgili de konuşan Kaya, “Zamanında Fiskobirliği AKP hükümeti maalesef bu duruma düşürmüştür. Fiskobirliğin kolunu kanadını kıran, fındığın içine kurdu sokan AKP hükümetidir. 2005 yılında bakın 4 572 sayılı birlikler yasasına göre bütün birliklere kredi kullandırılmıştır ki o birlikler paralarını ödememişken, aldıkları kredileri ödememişken ona rağmen diğer birliklere kullandırılan kredi, borcunu gününde ödeyen Fiskobirlik’e kullandırılmamıştır. Fiskobirlik devre dışı bırakılmak istenmiştir bu da AKP hükümetinin bir icraatıdır.

Onun günahını çıkarmaya çalışıyorlar. Fiskobirlik  o gün piyasadan çıkarılmamış olsaydı, hak ettiği kredi ona verilmiş olsaydı bugün üretici bu durumda olmazdı. Üretici ve fındık sahipsiz olmazdı, yetim olmazdı. Çok geç kalınmış bir açıklamadır, ama verilen fiyat yetersizdir” diye konuştu.