SAMSUN (AA) - Ayvacık ilçesinde yüzyıllardır dokunan "cicim kilim" canlı renkleri ve motifi ile dikkat çekiyor. Ustaları azalan kilimin geleceğe taşınabilmesi için Halk Eğitim Merkezinde kurs açılacak.

Evlerdeki tezgahlarda kadınların kendi eğirdikleri ve kök boyası ile boyadıkları ipliklerle günümüze kadar getirilen ve canlı renkleri ile öne çıkan "cicim kilim" fabrikasyona karşı direnen kültürel değerlerden.

Sayıları azalan ustaların çabaları ile günümüze ulaştırılan rengarenk cicim kilimi artık Ayvacık Halk Eğitim Merkezi'nin korumasında. Merkezde açılacak kursla ustalar cicim kilimin nasıl dokunacağını anlatacak.

Tezgahında göz alıcı renkleri ile cicim kilimin günümüze ulaşmasında emeği geçenlerden Ayşe Sancar. kursta yöreye ait kilimin nasıl dokunacağını anlatacak.

Çarşıköyü Mahallesi'nde geleneksel yöntemlerle cicim kilim yapmaya devam eden Sancar, AA muhabirine, kilim dokumayı büyüklerinden öğrendiğini, rengarenk cicim kilimi severek dokuduğunu anlattı.

Sancar, bölgede cicim kilimi dokuyanların sayısının günden güne azaldığını belirterek, "Cicim kilimi yapmanın en zor kısmı ipleri dizme aşaması. Bir kilimi 10 günde dokuyorum" dedi.

Sancar, günümüzde genellikle dekorasyon olarak kullanılan cicim kilimi gençlere öğreteceğini kaydetti.