SAMSUN (AA) - Havza Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi üyeleri, Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (Karadenizbirlik) önüne siyah çelenk bıraktı.

Karadenizbirlik hizmet binasının önünde toplanan çiftçiler, "Hakkımızı istiyoruz" şeklinde slogan attı.

Çiftçiler adına basın metnini okuyan Saffet Ergen, 2015 yılında kooperatife yeterli miktarda ayçiçeği teslim ettiklerini söyledi.

Bu yıl kooperatifin genel kurulu yapılacağını belirten Ergen, "Ayçiçeği teslim etmemize rağmen 400 tane üye olarak rekolte fişlerinin üzerinde bizim imza attığımız evraklarda, gerek daha sonra doldurularak, gerek beyan hatasıyla bizleri bu yıl yapılacak genel kurulda saf dışı etmişler." dedi.

Kooperatife çiftçi olmayan kişilere oy kullanma hakkının verildiğini iddia eden Ergen, şunları kaydetti:

"Gerçek üreticiler yerine çiftçilikle alakası olmayan, kooperatifimizin yerini bilmeyen, hatta hiç üretim yapmayan, tarlasını kiraya vermiş, vefat etmiş ve yönetim kurulunda bulunanların ev halkından, akrabalarından, yakınlarından yaşları tutan bay, bayan herkes oy kullanma hakkını elde etmişlerdir. Bunlar bizim tespitimize göre 260 kadar kişidir. Bu kişilerle görüştüğümüzde ne teslimattan ne beyandan ne de tahakkuk eden paradan haberlerinin olmadığını söylemişlerdir. Hiçbir evraka da 2015 yılı içinde imza atmadıklarını beyan etmişlerdir. Bizler Havzalı çiftçiler olarak haklarımızı hukuki ve yasal yönden aramak için gerekli girişimlerde bulunduk. Genel müdürlüğümüzü bu konuda daha hassas davranmaya ve başta iktidar partisi milletvekilleri olmak üzere, muhalefet partilerinin konuyu yakından takip etmelerini ümit ediyoruz."

Konuşmanın ardından üyeler, kooperatifin önüne üzerinde "Kınıyoruz" yazan siyah çelenk bıraktı.

Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan de kooperatife ulaşan herhangi bir şikayet dilekçesinin ulaşmadığını kaydetti.

Yasal çerçevede herkesin hakkını arayabileceğini aktaran Erarslan, "Bize de yasal çerçevede konu intikal eder. Bizde ilgili araştırmasını yapar, cevabını veririz. Yazılı olarak bişey intikal edecek olursa araştırmasını yapar, cevaplarız." diye konuştu.