SAMSUN (AA) - Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, çiftçilere sertifikalı tohum kullanmaları yönünde uyarıda bulundu.

Aslankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin daha kaliteli ve yüksek verim elde etmeleri için sertifikalı tohum kullanmaları gerektiğini söyledi.

Her ekim döneminde çiftçilere sertifikalı tohum ekmelerini önerdiklerini belirten Aslankaya, "Uyarımıza rağmen çiftçilerimizden pek çoğu yıllardır babalarından, dedelerinden gördükleri gibi aynı tohum üzerinden ekim yapıyor. Bu da verim ve kaliteyi düşürüyor. Bu nedenle çiftçilerimiz, sertifikalı tohum ekmeleri halinde daha kaliteli ve yüksek verimli ürün elde edebilirler." dedi.

Çiftçilerin bir dekar araziye kendi tohumundan 26-27 kilograma kadar ekim yaparken, sertifikalı hububat tohumluktan 20-22 kilogramın yettiğine dikkati çeken Aslankaya, verimin de yüzde 20 civarında arttığını anlattı.

Aslankaya, ekime başlamadan önce çiftçilerin tarım müdürlükleri ve ziraat mühendisleriyle bilgi alışverişinde bulunmalarının fayda sağlayacağını kaydetti.