SAMSUN (AA) - Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, sonbahar ekim dönemi yaklaşırken çiftçilere toprak tahlili yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.

Aslankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilinçli bir tarım için toprak tahlili yaptırmanın önemine işaret etti.

Üreticilerin tohumu tarlaya ekmeden önce toprak analizi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Aslankaya, "Gübre, toprağın vitaminidir. Toprak tahlili üretici bakımından üretim maliyetini düşüren en önemli faktördür." dedi.

Bazı çiftçilerin bilinçsiz gübre kullandığına dikkati çeken Aslankaya, toprağın ihtiyaç duyduğu gübre belirlenmeden yüksek verim alabilmek umuduyla fiyat bakımından daha yüksek gübrenin toprağa atılabildiğini anlattı.

Bilinçsiz gübre kullanımının toprak yapısının bozulmasına neden olmasının yanı sıra hem çevreye hem de üreticinin cebine zarar verdiğinin altını çizen Aslankaya, "Bazen eksik atılan gübre, bitkinin yetersiz beslenmesine neden oluyor. Bu da düşük ve kalitesiz ürün anlamına geliyor. Bilinçli bir tarım toprak tahlilinin mutlaka yaptırılması ve hangi çeşit gübreye ihtiyacı olduğunun belirlenmesi gerekir." diye konuştu.

Aslankaya, tahlile gönderilecek toprak numunesinin hayvan yatağı, ağaç altı, tümsek ve çukur olmayan değişik yerlerden alınması gerektiğini kaydetti.