TRABZON (AA) - Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Milli Parkı'nda dağların eteğinde meydana gelen iki çığ olayı sebebiyle yaklaşık 600 ağaç tahrip oldu.

Alınan bilgiye göre, tarihi Sümela Manastırı'nın da yer aldığı ilçedeki Altındere Vadisi'nde halen karla kaplı Haliya Yaylası'nın alt kısmında, hava sıcaklıklarının artması nedeniyle bir süre önce iki ayrı noktada çığ yaşandı.

Bir dağın eteğindeki yaylanın alt kısmındaki iki noktadan kopan kar kütleleri, çam ağaçlarıyla kaplı Altındere Vadisi'nin sağ yamacındaki iki küçük vadiden aşağı yuvarlandı. Kar yığınları bir süre sonra büyüyerek Sümela Manastırı'na yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Altındere Vadisi içindeki dereye kadar ulaştı.

Meydana gelen çığlar nedeniyle milli park alanında yer alan ve büyük çoğunluğu çam olan yaklaşık 600 ağaç, kökünden koparak dere yatağı ile dere kenarındaki yola birikti.

Çığ olayları nedeniyle Maçka ilçesinden gelip Sümela Manastırı'nın alt kısmından geçerek Trabzon ve Gümüşhane'deki bir çok yaylaya ulaşım sağlayan karayolu kapandı.

Karların erimeye devam etmesi sebebiyle yeni çığ yaşanma riski bulunması ve yayla sezonunun da henüz açılmaması dolayısıyla bölgede henüz yol açma çalışması başlatılmadı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlileri, çığın yaşandığı alana giden yolda tedbir alıp bölgede hasar tespit çalışması başlattı.

Yetkililer, bu yıl kış ayında bölgede aşırı kar yağdığını ve rüzgarların etkili olduğunu belirterek, dik yamaçlı bu bölgede çığ riskinin sürdüğünü ifade etti.

Bölgede daha önce de küçük çaplı çığ olayları meydana geldiğini kaydeden yetkililer, ancak uzun yıllardır bu büyüklükte çığ oluşmadığı bildirdi.

Trabzon'un Maçka ilçesi sınırlarında yer alan ve 1987 yılında milli park ilan edilen Altındere Vadisi Milli Parkı, yaklaşık 4 bin 468 hektar alanı kaplıyor. Vadinin batı yamacındaki Karadağ'ın eteğine kurulan tarihi Sümela Manastırı'nın da bulunduğu milli park, flora ve faunasıyla öne çıkıyor.