GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de 20 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu, Çit deresine bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma kapsamında, Trabzon'daki balık üretim istasyonunda çoğaltılan 20 bin kırmızı alabalık yavrusu, Torul ilçesine bağlı Çit deresinde düzenlenen törenle doğaya salındı.

Törene, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, İl Jandarma Alay Komutanı Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın ile kurum çalışanları ve köylüler katıldı.

Memiş, burada yaptığı konuşmada, Gümüşhane'de kırmızı benekli alabalık popülasyonunun artmasına vesile olacaklarını söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünün yaptığı hizmetlere devam ettiğini de belirten Memiş, "Gümüşhane doğasıyla Türkiye'nin en güzel coğrafyalarından birisi. Bizim altyapı çalışmalarımız var. İki yıl içerisinde asfaltı olmayan köy yolu bırakmayacağız. Bu balıkları doğaya bırakmamızın karşılığı, ileriki yıllarda doğa turizmiyle bize geri dönecek." dedi.

Bulut ise Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi kapsamında çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Gümüşhane'de 120 bin yavru alabalığı derelere bıraktıklarını vurgulayan Bulut, "İnşallah bundan sonra da burada bu bölgede çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aynı zamanda saldığımız balıkların izlenmesi projesini de Gümüşhane'de başlatıyoruz. Saldığımız balıkların tabiata tutunmalarını aynı zamanda da üremelerini de kapsayacak bir proje. Bu projemizi de üniversitelerimizle birlikte gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Bulut, Türkiye genelinde 22 ilden 48 orman içi sularda çalışma yaptıklarına işaret ederek, "Şu anda 10 anaç ve anaç adayıyla istasyonumuzda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bakanlığımızın bu kapsamda çalışan üretim istasyonları var. O istasyonlarla beraber 3 milyonun üzerinde bir yavru üretimi gerçekleştirdik. Hedefimiz 2023 yılında 50 milyon yavru alabalığı orman içi sularla buluşturmak." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Trabzon Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda yetiştirilen 20 bin kırmızı benekli alabalık düzenlenen törenle Çit deresine bırakıldı.