Antalya’nın Korkuteli ilçesinde bir müteşebbis, araç arkasına takılan römorka monte edilebilen seyyar güneş enerji paneli geliştirdi. Sistemle dağdaki çobanlar, telefon şarjı, aydınlatma, radyo dinleme ve televizyon izleme gibi ihtiyaçlarının yanısıra, orman gözetleme kulelerine, sondaj kullananlara ve bağevlerine elektrik imkanı sunulabilecek.
Özellikle çobanlar için oldukça büyük bir avantaj sağlayan bu sistem sayesinde iletişim kesilmiyor, televizyon izleme ve cep telefonu şarjı gibi işlemler basitçe yapılabiliyor. Tamamen römorka monte edilen sistemle aküler ve paneller kolaylıkla taşınabiliyor. İlçede, hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan kişilerin 4-5 hatta 10 tane telefon bataryasının olduğunu belirtilen sistemin sahibi Halil Şevik, bu kişilerin belirli aralıklarla şehre inip şarj ihtiyacını karşıladığını, bu sistem sayesinde bu sorunun ortadan kalktığını söyledi.
Üretim alanının büyüklüğüne ve ihtiyaca göre kurulan güneş panelleriyle 1-10 kw arasında elektrik üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Şevik, “Son olarak ürettiğimiz paneli Orman İşletme Müdürlüğüne ait yangın kulesine sattık. Bu güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemi, özellikle elektrik olmayan yaylalarda, özel evlerde, sondajlarda, bağ evlerinde ağıllarda da faydalanan bu sistem sayesinde elde edilen enerji ile soğutma ve süt depolama tankları da kullanılmaya başlanmış durumda. Üreticiler, bu sistem sayesinde verimliliğin ve ürünlerinin kalitesinin artmasından oldukça memnun” dedi.
(İHA)