ORDU (AA) - Ordu'da çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen denetimlerde, fındık bahçesinde çalıştırıldığı tespit edilen 20 çocuğun aileleri ile bahçe sahiplerine toplam 8 bin 760 lira idari para cezası verildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının fındık tarımında çocuk işçiliğinin sonlandırılması model uygulaması kapsamında, Çalışma ve İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinden oluşan ekip, Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki 80 bahçede denetim gerçekleştirdi.

Kontrollerde sekiz bahçede 16 yaşın altında 20 çocuk çalıştırıldığını tespit eden ekipler, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince bahçe sahipleri ve ailelere her çocuk için 219 lira olmak üzere toplam 8 bin 760 lira para cezası uyguladı.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk işçiliğini önlemek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, "Bu çocuklarımız genellikle okullarından ayrı kalıyor. Bu nedenle Ordu'ya gelen çocuklara eğitim verdiriyoruz." dedi.

Türkiye'de mevsimlik işçiler konusunda Ordu'nun örnek il seçildiğine işaret eden Vali Balkanlıoğlu, "Yaptığımız çalışmalar diğer illere de örnek gösteriliyor. Mevzuatlara göre çocukların kaç yaşından sonra çalışacağı bellidir. Bu anlamda daha önceki uyarılarımızı dikkate almayan bahçe sahipleri ve çocukların aileleri cezalandırıldı." diye konuştu.

Balkanlıoğlu, bölgede fındık hasadının genel anlamda bittiğini kaydederek, "Bu sezon çocuk işçiliği noktasında gayretlerini ortaya koyan tüm ekiplerimize teşekkür ederim. Bundan sonraki yıllarda da çocuk işçiliğinin önlenmesi noktasında elimizden gelenin daha fazlasını yapacağız. Çocukların yeri tarım alanları değil oyun bahçeleridir ya da okullardır." ifadesini kullandı.

- Çocukların her türlü ihtiyaçları karşılandı

Bu sezon doğu ve güneydoğudaki illerden Ordu'ya gelen yüzlerce çocuğun her türlü ihtiyacının karşılandığını bildiren Balkanlıoğlu, şunları söyledi:

"Bu çocuklarımız bizim yarınlarımız. Bu nedenle bu çocukların daha iyi eğitim alabilmesi için her türlü imkanı seferber ettik. Yaklaşık bir ay Ordu'da kalan çocukların neredeyse tamamı açılan okullarımızda eğitim gördü. Sadece eğitimle de yetinmeyip bu çocukları sosyal etkinliklerle buluşturduk. Kimi zaman denize gidip yüzdüler, kimi zaman uçurtma şenliğinde bir araya geldiler."

Balkanlıoğlu, çocukların eğitimi için 43 öğretmenin görev aldığını belirterek, bu öğretmenlere de teşekkür etti.