Çocuklar başta kendini sonra da çevresini oyun ve oyuncaklar yolu ile anlar ve tanır. Oyun sırasında kendisi ve çevresi ile sürekli iletişim halinde olduğu için zekâsı, duyguları ve hafızası gelişme gösterir. Bilinçli seçilen oyuncaklar çocuklara etkili mesajlar verirken, rastgele alınanlar ise olumsuz etki bırakabilir. Oyuncaklar çocukların duygusal ve zihinsel yapısını derinden etkiler çünkü çocuklar oyunlar ve oyuncaklar sayesinde hayal dünyalarını geliştirme imkânı bulurlar. Çocuklarınızın oynadığı oyuncaklar aslında bize oyuncak haberleri olarak geri döner.

Oynadığı Oyuncaklar Çocuk Hakkında Önemli Mesajlar Verir

 Bir oyuncak mağazasında çocukların yönelim gösterdiği oyuncak çeşitleri ile aslında ebeveynlere önemli mesajlar vermektedir. Bu nedenle ebeveynler oyuncak seçimlerinde son derece dikkatli olmalı, çocuklarını zekasını, becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirecek oyuncaklara yönlendirmelidir. Bu tür oyuncaklar hem eğlenceli hem de kendi yeteneklerini keşfetme ve çevrelerini tanımak konusunda destekleyicidir. Bu oyuncaklar çocuğun yaşı ve ilgi alanı göz önünde bulundurularak seçildiğinde çocuğun gelişimi üzerindeki etkisi net olarak görülmektedir

Oyuncaklar Çocuk Gelişiminde Etkilidir

Çocukların motor ve fiziksel gelişimi emekleme, tırmanma gibi fiziksel aktivitelerin öğrenilmesi ile gelişir. Küçük oyuncakların tutulması ise ince motor gelişimi ile oluşur. Yani eller, ayaklar ve bilekler gibi küçük kasların koordinasyonunun gelişmesidir. İnce motor becerileri el kaslarının ve dikkat için göz kaslarının gelişimi ile alakalıdır. Yürüteçler, legolar, aktivite masaları, yürüteç gibi oyuncaklar motor gelişimi destekler. 

Oyuncaklar Çocukların Duygusal Gelişimini Destekler

Fiziksel becerilerin gelişiminin yanında çocukların duygusal gelişimi de destekleyen oyuncaklara ihtiyacı vardır. Duygusal gelişimi etkileyen oyuncaklar sayesinde çocuk korkularını, heyecanlarını ve olumsuz deneyimlerle baş etmeyi öğrenir.  Çocuklar oyun sırasında kendilerini güvende hissetmelidir. Bu çocukların olumlu duygusal gelişimine katkıda bulunacaktır. Çocuğun yaşı ve gelişim seviyesine uygun olarak seçilmiş bir oyuncakla mutlaka oynaması gerekir ki bu zorunludur. Cinsiyeti ve yaşı ne olursa olsun her çocuğun oyuncakları olmalıdır. Ancak oyuncak seçiminin doğru yapılması son derece önemlidir. Çocuğuna iyi oyuncaklar aldığını zanneden fakat yanlış seçim yapan aileler olduğu bir gerçektir. Mesela tablet gibi elektronik oyunlar oynanan oyuncaklar tek başına oyun oynanmasına imkan tanıdığı için çocuğun sosyalleşmesini olumsuz etkileyecektir. Ayrıca çocuğun yaratıcılığını geliştirici hiçbir özellikleri de yoktur. Aynı şekilde savaşı çağrıştıran tabanca, tüfek vs. oyuncaklar da çocuğun şiddete olan eğilimini arttıracağı için olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Çocuğun savaşı ve şiddeti kendi içinde normalleştirmesine neden olacak oyuncaklar seçilmesi doğru değildir.