12 yaşından küçük çocukların kuşların ihtiyaç duyduğu ilgi ve özeni sağlaması pek olağan değildir. Kuş sahiplenmeden önce onunla düzenli ve günlük ilgilenmeniz gerektiğini ve çocuklarınızın sahipleneceğiniz kuşu nazikçe onların canını acıtmadan seveceğine emin olmanız önemlidir.

Eğer çocuğunuz evcil kuşunuzu elinde tutmak konusunda ısrar ederse onlara kuşların hassas canlılar olduğunu ve onu çok sıkarsa kuşun canını çok acıtabileceğini anlatın. Ayrıca küçük çocuklar bazen kuşlarla iletişime geçmenin yolunun parmaklarını kafesten içeri sokmakla ve kafeslerine vurarak dikkatlerini çekmekten geçtiğini düşünebilir. Onlara kızmak yerine kuşların bu tür davranışlardan korktuğunu ve onu incitmeye çalıştığını düşünebileceğini açıklayın. Ayrıca çocuğunuz oynamak ya da dokunmak istemediği zamanlarda, onu kuşla ilgilenmesi için zorlamayın. Çocuğunuzun kuş ile vakit geçirmek için kendi içinden gelmesini beklemelisiniz.

Çocuğunuza fazla sorumluluk yüklemeyin

Evcil kuşunuzu onun için aldığınızı söylemeniz çocuğunuzun hoşuna gidecektir. Ancak asla küçük bir çocuğa kuşun bakımı hakkında sorumluluk vermemelisiniz. Küçük çocuklar kuşlara yem ve su vermeyi unutabilirler. Bazı kuş türleri çocuklar için vakit geçirmeye uygun olmayabilirler. Kuşlar öfke patlaması gibi yüksek sesli tepkilere karşı farklı tepkiler vermeye eğilimlidirler. Kuşlar nesiller boyunca av hayvanı olmuştur bu yüzden bir tehlike ile karşı karşıya kaldıklarını düşünürlerse ısırabilirler. Siz kuşun kafesini temizlerken çocuğunuzun sizi izlemesiyle ona kuşların bakımını nasıl yapıldığını anlatarak onun kuş bakımına alışmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun kuşla oynadığı zamanları denetlemelisiniz.

Çocuklar gerek çekici renkleri gerekse konuşabilme özellikleri yüzünden papağan sahiplenmek isterler. Hatta renkli bir papağan için size yalvaracaklardır. Papağanlar hem çocuklar hem de ilk defa kuş bakacak yetişkinler için uygun bir seçim değildir. Papağanlar hem biraz pahalı hem bakımı zorlayıcı olabilir. Papağanların zihinsel ve duygusal ihtiyaçlarıyla ilgilenmek daha önce kuş bakım deneyimi olmayan biri için doğru tercih değildir.

Çocuklu evlere daha uygun ve bakımı diğer evcil kuş türlerine oranla daha kolay olan kuş türlerini listeledik;

İspinoz & Kanarya

İspinozlar ve kanaryalar çocuklu evler için tavsiye listemizde birinciliği paylaşmaktadırlar. Hem ispinozlar hem kanaryalar minimum etkileşim gerektirir ve bakımı kolaydır. Sadece küçük çocuklar için değil ev içerisindeki diğer bireyler için de uygun bir seçim olacaktır. Küçük ve farklı renk seçenekleriyle şirin görünüşleri, yumuşak cıvıltıları ve gevezelikleri ile her evin neşe kaynağı olabilirler. İspinozlar genellikle insanlarla etkilişime çok fazla önem vermez ama eğer evinize ispinoz almayı düşünüyorsanız iki ya da üç tane alarak onların birbirleriyle arkadaşlık etmelerini sağlayabilirsiniz. İspinozlar kafeslerinden çıkartılmayı ve ele alınmayı sevmezler. Bu yüzden eğer çocuğunuz eline alabileceği ev içerisinde omzunda gezdirmek isteyeceği bir kuş özlemini duyuyorsa muhabbet kuşunu ya da sultan papağanını tercih edebilirsiniz.

İspinoz (Hint Bülbülü) ve kanarya oldukça hassas ve bakımı nezaket gerektiren kuşlardır. Bu sebeple çocuğunuz etraftayken onu kuşunuz ile oynarken çok dikkatli olması için bilgilendirmeniz gerekmektedir. Ispinoz ve kanaryalar çok aktiviteli hayvanlar olmasa da evinizi neşelendirmekten geri kalmayacaklardır.

Muhabbet Kuşu

Muhabbet kuşu ilk sıradaki tercihlere kıyasla daha iri bir kuş türüdür. Renkli cıvıl cıvıl bu kuşlar çocuğunuz için çok eğlenceli olabilir. Muhabbet kuşları ele alınmayı tolere edebilirler. Bakımları kolaydır ve konuşmayı öğrenebilirler. Çocukların en çok hoşuna giden özelliklerinden biri de kuşlarının konuşmasıdır. Muhabbet kuşu onlar için konuşabilen kuşlar arasında en güvenli tercihlerden biri olacaktır.

Muhabbet kuşlarının nazik kişilikleri vardır. Sahipleriyle oldukça güçlü bağ kurabilen muhabbet kuşları küçük yaşta evcil kuş sahibi olmak isteyen çocuklar için iyi bir seçimdir. Ayrıca muhabbet kuşunu edindiğinizde yavru olursa hem eğitimi hemde evinize ve evdeki çocuğa alışması daha kolay olacaktır. Aktif ve oyuncu bir kuş türü olsa da kesinlikle gürültücü bir kuş değildir. Bu yüzden çocuğunuz sevdiği evcil kuş ile vakit geçirirken evdeki diğer bireyler ya da komşularınız bu durumdan rahatsız olmayacaktır.

Sultan Papağanı

Sultan papağanı çocuklar için en uygun evcil kuşlar listemizdeki en iri kuş türüdür. Sultan papağanı 12 yaş üstü, boş vakitlerini evcil kuşuyla vakit geçirmek isteyen çocuklar için en uygun tercihtir. Sultan papağanları ıslık çalmayı, konuşmayı ve sevimli numaralar yapmayı öğrenebilir ve bu özellikleri çocuklar için çok çekici gelebilir. Sultan papağanları zamanlarını kafeslerinin dışında geçirmekten hoşlanırlar. Bu yüzden ispinozlar, kanaryalar ve muhabbet kuşlarından daha fazla bakım gereken kuşlardır. Eğer çocuğunuz kuşlara karşı içten ilgiliyse ve siz de bakımı konusunda gerekeni yapabileceğinize inanıyorsanız sultan papağanı en uygun seçim olabilir.

Çocuğunuza kuşunuzun ihtiyacı olan günlük bakımı hakkında bazılarını öğretebilirsiniz. Kuşun günlük beslenmesi, kafesinin günlük temizlenmesi, kafesin tabanındaki kağıtların günlük değişmesi, su kabının temizlenmesi ve suyunun günlük yenilenmesi aynı zamanda kuş ile etkileşimde bulunmak. Sultan papağanının günlük bakımıyla ilgili görevleri çocuğunuzla paylaşmak onlara sorumluluk verir ve onları ileride sahip olabilecekleri daha büyük daha ciddi bakım gerektiren bir kuş bakımını öğrenebilir.

Kaynak: Enpati