ÇORUM (AA) - Çorum Belediyesince Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sırasındaki mücadele ruhunu unutturmamak ve şehitlerin anısını yaşatmak amacıyla "15 Temmuz Şehitler Müzesi" kurulacak.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Sanat Müzesi ve Resim Galerisi'nde düzenlediği basın toplantısında, bugüne kadar sosyal ve kültürel alanda gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı.

Rutin belediyecilik çalışmalarının yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetlere önem verdiklerini vurgulayan Külcü, "Göreve geldiğimiz 2009'dan itibaren düzenlediğimiz sempozyum, festival, kültür gezileri ve yüzlerce etkinlikle Çorum halkının sosyal yaşantısına büyük katkı yaptığımıza inanıyorum. Bu alanda yaptığımız çalışmaların bazıları, birçok kurum, kuruluş ve belediyeye örnek oldu. Yaklaşık 8 yıldır sosyal ve kültürel alandaki projeler için 47 milyon liralık bütçe kullanmışız." dedi.

Bu yıl hayata geçirecekleri sosyal ve kültürel projelere değinen Külcü, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit olanların anısını yaşatmak ve bu mücadele ruhunu unutturmamak için "15 Temmuz Şehitler Müzesi" kuracaklarını söyledi.

Türkiye için 15 Temmuz'un dönüm noktası olduğuna işaret eden Külcü, şunları kaydetti:

"Çanakkale'yi konuşurken, 'Sadece anlamak ve dua etmek yetmez, onu yeni nesillere de iyi anlatmak lazım' demiştik. 15 Temmuz'da da millet muhteşem bir direniş gösterdi, o gece adeta bir zafer kazandı. Hiç kimse bunun aksini söyleyemez. 15 Temmuz gecesi Türkiye'de yaşananlar ve milletin karşı duruşu Almanya'da, İngiltere'de, Fransa'da veya ABD'de yapılmış olsaydı, bugünü tüm dünya bir kahramanlık günü ilan ederdi. Ama bize çifte standartlarını her yerde gösterdikleri gibi burada da gösterdiler ve çoğu görmezden geldi. Muhteşem bir hikayedir o gece, muhteşem bir zaferdir. Allah bu nesle nasip etti ama bizden sonraki nesillere de mutlaka Çanakkale gibi anlatmamız, aktarmamız ve canlı tutmamız lazım. Müzemizi işte bu amaçla yapıyoruz."

Projesi tamamlanmak üzere olan müzenin, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da açılacağını bildiren Külcü, "Tüm okullarımızdan evlatlarımızı belediyenin araçlarıyla alacağız, getirip onları misafir edeceğiz, yaşananları seyrettireceğiz." ifadesini kullandı.

Külcü, müzede, 15 Temmuz'da şehit olan 12 Çorumlu ile darbe girişiminin bastırılmasında kahramanca görev üstlenen şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in kişisel eşyalarının yer alacağı odaların bulunacağını sözlerine ekledi.

Basın toplantısına, belediye başkan yardımcıları, sivil toplum örgütü temsilcileri ile araştırmacı ve yazarlar da katıldı.