ÇORUM (AA) - Çorum'da Ahilik Haftası etkinliklerle kutlandı.

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) tarafından düzenlenen etkinlikler Çorum Belediyesi önünde toplanan protokol üyeleri ve esnafın, Gazi Caddesi boyunca mehter takımı eşliğinde yürümesiyle başladı.

Pirbaba Parkı'nda düzenlenen törende ise saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Vali Necmeddin Kılıç, burada yaptığı konuşmada, Türklerden başka hiçbir milletin Anadolu'da 200 yıldan fazla barınamadığını söyledi.

Tarihte dünyayı yöneten ülkelerin hep Anadolu coğrafyasında oturduğunun görüldüğünü anlatan Kılıç, "Bu zor coğrafyada neredeyse bin yıldır varız. Anadolu'da iki yıldız görürüz. Birisi Hacı Bektaş Veli, birisi Ahi Evran'dır. Anadolu'ya geldiğimizde Horosan'dan getirdiğimiz kuvvetli medeniyetin zirvelerdir bunlar. Hacı Bektaş, orduyu dizayn etmiştir. Ahi Evran da esnaf, sanayi ve ticareti düzenlemiştir." dedi.

Ahilerin devletin uyuyan hücreleri gibi hareket ettiklerini aktaran Kılıç, şunları kaydetti:

"Ahiler, ihtiyacı olduğunda uyanır ve devlete gerekli desteği verir. Ahi Evran'ın kendisi de bir Moğol saldırısına karşı yaşlı vücuduna rağmen şehri savunurken şehit edilmiştir. Ahilik kurumundan alacağımız çok şey vardır. Köklerimizdeki bizi biz yapan değerlerimizi bugüne adapte etmek, yarınlara kuvvetle taşımak, elbetteki devletimizin bekasıyla da yakından ilgilidir."

ÇESOB Başkanı Recep Gür de Ahilik kültürünün yaklaşık 800 yıllık geçmişe sahip olduğuna işaret ederek, "Bu kültürün ortaya koyduğu prensipler, sadece mesleki teşekküller değil, toplumumuzun her kesimine hitap ederek, insan unsurunu ön plana çıkarmıştır." diye konuştu.

Ahilik kültürünün günümüz evrensel değerleri ile uyum gösteren bir kültür hazinesi olduğunun da altını çizen Gür, "Gurur verici geçmişe sahip olan esnaf teşkilatımız, bugün ülkemizin karşılaştığı sorunları aşmada kökleri ve geleneklerinden destek alarak güçlü çıkışlar yapmakta ve topluma örnek olmak zorundadır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen şiir yarışmasında derece girenlere ve çalıştıkları iş yerlerinde örnek davranışlar sergileyen kalfa ve çıraklara çeşitli hediyeler verildi.

Törende Ahilikte kalfalıktan ustalığa geçişi anlatan temsili şet kuşanma tiyatro gösterisi de yapıldı.

Çeşitli sektörlerden ustaların el emeği ürünlerinden oluşan serginin gezilmesiyle devam eden etkinliğin sonunda vatandaşlara Ahi pilavı ikram edildi.