ÇORUM (AA) - Çorum'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılan "Şehitler Çeşmesi" törenle açıldı.

Vali Necmeddin Kılıç, Gazi Caddesi'ndeki valilik ek hizmet binası önündeki alana inşa edilen çeşmenin açılışında, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin başarılı olması halinde Türkiye'nin çok uzun yıllar toparlanamayacağı bir hasar alacağını söyledi.

Darbeyle sadece demokrasinin ve insan haklarının askıya alınmayacağını ifade eden Vali Kılıç, "Yeni bir istiklal harbi daha verirken medeniyet denilen tek dişi kalmış canavar, mazlum insanları mahvetti. 200 yıl toparlanamayacağımız bir hasar vereceklerdi bize. Sadece bir darbe değil, sadece demokrasinin askıya alınması değil, sadece insan haklarının askıya alınması değil inanılmaz kötülükler planlamışlardı. Bu kötülükleri ancak 200 yılda temizleyip, yeniden ayağa kalkacaktık. Ancak 200 yiğidimizin her biri bize bir sene verdi." diye konuştu.

Darbe girişimi sırasında şehit olan Çorumluların isimlerini de okullara verdiklerini belirterek, "Aziz şehitlerimizin isimlerini hem buradaki çeşmemizde hem de yavrularımızı geleceğe hazırlayacağımız okullarımızda ebediyete kadar yaşatacağız." dedi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de Kurban Bayramı'nda bir açılış gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Bu ülke için kurbanlar 15 Temmuz'da verildi. O kurbanları anlamlandırmak, onların şerefinden şereflenmek için yapılmış güzel bir hizmetin açılışını gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu ve Ahmet Sami Ceylan da şehitler için Allah'tan rahmet dileyerek, Türkiye'nin bir daha bu tür acılar yaşamamasını temenni etti.

Konuşmaların ardından, Osmanlı mimarisiyle inşa edilen çeşmenin açılışı gerçekleştirildi. Vali Kılıç ile beraberindekiler daha sonra elleriyle çeşmeden su içti.

Açılış törenine Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Fatih Üstündağ, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras ile vatandaşlar da katıldı.