ÇORUM (AA) - Çorum'da "Tabiat Turizmi Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Vali Necmeddin Kılıç, Çorum Müzesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştayın açılışında, mevcut turizm potansiyelini kullanarak Çorum'u daha ileri seviyelere getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Daha ileri seviyelere çıkmak için devletlerin yaptıklarını ve bilimin emrettiklerini uygulamak gerektiğini belirten Kılıç, "Yani bir misyonumuz, bir vizyonumuz ve bir planımızın olması lazım. Tarih turizminde dünyanın en ilgi çekici yerlerine sahibiz. Doğa turizminde de hatırı sayılır seçkin bir yere sahibiz. Doğa turizmiyle alakalı bu çalıştay, yapılmış olan bir planın sonuçlarını ortaya koyacak. Bunun sonucunda da ilimizi ve ülkemizi daha iyi yerlere getirecek sonuçların çıkmasını ümit ediyorum." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer de Türkiye'nin doğal kaynaklarının belirlenmesi, araştırılması, izlenmesi, doğal kaynaklara yönelik tehditlerin belirlenmesi ve doğal kaynakların ekonomiye kazandırılması için sivil toplum, üniversite, kamu kurum ve kuruluşları arasındaki bilgi paylaşımı ve iş gücünün sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Dünyada, deniz, kum ve güneş turizmine alternatif olarak geliştirilen ve hızla büyüyen tabiat turizminin ana ögesinin biyolojik çeşitlilik olduğunu ifade eden Kılınçer, şöyle konuştu:

"Türkiye, biyolojik çeşitlilik yönünden dünyada 9. sırada yer almaktadır. Birçok bitkinin ana vatanıdır. Ülkemiz biyolojik zenginlik yönünden dünyada bilinen 3 biyolojik bölge olan Akdeniz, Avrupa-Sibirya ve İran-Turan olarak adlandırılan bölgelerin kesişiminin olduğu noktada yer almaktadır. Bu yüzden biyolojik çeşitlilik yönünden oldukça değerli bir konuma sahibiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız bütün Türkiye'de olduğu gibi Çorum'a da doğa turizmi master planı hazırlamıştır. Bu plan bakanlığımızın onayından geçerek yürürlüğe girmiştir."

Konuşmaların ardından Çorum'un tabiat ve turizm uygulama eylem planı ve potansiyel tabiat turizm alanları konularında sunumlar yapıldı.