Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi’nin açılış töreninde Cumhurbaşkanlığına hediye edilmek üzere “Tombak” ustası İsmail Bülbül, eşsiz bir altın tombak minyatürünü yaptı.
Sancaktepe Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi için “Tombak” ustası İsmail Bülbül’den kıymetli bir hediye geldi. Günümüzde bu işi yapan 2 ustadan bir tanesi olan 31 yaşındaki Bülbül usta, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi’nin kapısının eşsiz bir altın tombak minyatürünü yaptı. Sancaktepe Belediyesinin ricası üzerine kapının yapımına başlayan Bülbül usta 2 gün içerisinde 2 çırağının yardımıyla kapının yapımını tamamladı. Normalde böyle bir eserin yapımının 1 ay süreceğini belirten bülbül usta, istek üzerine çıraklarıyla birlikte gece uyumadığını ve çok kısa bir sürede yapımı tamamladığını söyledi. Bülbül usta bundan 300 yıl önce bu sanat nasıl yapılıyorsa şuanda aynı yöntemlerle yaptığını ve yapım sırasında hiç bir teknolojik alet kullanmadığını vurguladı.

300 YIL ÖNCE KULLANILAN YÖNTEMLERLE YAPILDI
Bülbül Usta’nın İstanbul Kapalıçarşı Büyük Yeni Handa bulunan atölyesinde el emeğiyle işlediği, normali 5 metre olan kapı 40 santime düşürüldü. Minyatür kapı, çelik örs üzerinde dövülmesinin ve bakırda kabartma yapılmasının ardından zift üzerinde derinlikler verilerek yapıldı. Altın Tombak minyatürde kullanılan 24 ayar altın ise bakırın içinde eritildi. Bu işe çırak olarak başladığını ve 21 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Bülbül usta, altın tombak sanatıyla yapılan eserlerin 300 yıl- 500 yıl kadar uzun süre ömrü olduğunu ifade etti.
İsmail Bülbül ustanın tombak sanatıyla yaptığı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi’nin altın tombak minyatür kapı örneği, Sancaktepe belediyesi yetkilileri tarafından Cumhurbaşkanlığına hediye edilecek.
(İHA)