D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Türkiye’nin D-8’e liderlik yapmasını beklediklerini ifade etti. Mousavi, 15 Temmuz darbe girişiminde Türk halkının gösterdiği başarının İslam ülkelerinde takdirle karşılandığını belirtti. 
2017 yılında Türkiye’de yapılması planlanan D-8 zirvesine değinerek konuşmasına başlayan D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, "Birincisi D-8 başkanları zirvesi. 9’uncu zirve. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde 2017 yılında Türkiye’de yapılacak. Bu zirve vesilesiyle D-8 ülkelerinin liderleri Türkiye’ye gelecek. Siyasetten ekonomiye pek çok konu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki bu zirvede ele alınacak. Son zirvemiz 2012 yılında İslamabat’ta olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan o zamanlar başbakandı. Alfabetik sıraya göre sıra Türkiye’ye geldi. Bu zirveyle birlikte D-8’in ikinci dönemine başlayacağız. 20’nci yılını dolduracak ve bu dönemde D-8’in politikalarının uygulanmaya başladığı dönem. Daha yeni bir dönem olarak bekliyoruz" dedi.

"D-8 TÜRKİYE İLE İLERİ BİR AŞAMAYA TAŞINIYOR"
D-8’in Türkiye’nin destekleriyle daha da ileriye taşındığını dile getiren Mousavi, "Malumunuz D-8 1997 yılında rahmetli Erbakan’ın öncülüğünde kurulmuştu. Buradan sizin vasıtanızla da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a da teşekkürlerimi iletiyorum çünkü D-8’e çok büyük bir önem veriyorlar. Türkiye D-8’in merkezine ev sahipliği yapıyor. Hükümetin her alanında D-8 işbirliği ile ilgili bakanlar düzeyindeki desteğinizi de sınırsız bir şekilde alıyoruz. Hükümetin desteğiyle D-8 daha ileri bir aşamaya taşınıyor. Buradan Türk Hükümetine, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere teşekkürlerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.
Türk halkının gösterdiği bu sağduyu ve başarının tüm İslam dünyasında, özellikle D-8 ülkelerinde büyük bir takdirle karşılandığını dile getiren Mousavi, Türkiye’nin D-8’e liderlik etmesini beklediklerini belirtti.

"DEMOKRASİYE VURULMUŞ BİR DARBEDİR"
15 Temmuz’daki teşebbüsün demokrasiye vurulmuş büyük bir darbe olduğunu ifade eden Mousavi, "Bir diğer husus ise 15 Temmuz darbe teşebbüsüyle alakalı. Bu demokrasiye vurulmuş bir darbedir ancak Türk halkının sağduyusu, özgüveni, demokrasiye sahip çıkma tutkusu bu girişimi bertaraf etmiştir. Türk halkının gösterdiği bu sağduyu ve başarı tüm İslam dünyasında, özellikle D-8 ülkelerinde büyük bir takdirle karşılanmıştır. Bunu biz müşahede ettik. İkili görüşmelerimizde, toplantılarda bunu müşahede ettik. Umut ediyoruz ki Türkiye bir an önce bu darbenin etkilerini üzerinden atar. Daha müreffeh bir hale gelir ve dolayısıyla da D-8’e liderlik eder" şeklinde konuştu.
1997 yılında Necmettin Erbakan’ın başbakanlığındaki Refahyol hükümeti döneminde kurulan D-8 ülkelerinin arasında Türkiye ile birlikte İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya bulunuyor.
(İHA)