Irak Meclisi'nde alınan kararla, Türkiye'nin Musul'a  bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediği duyuruldu.

Irak Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Meclis'in, Türkiye Büyük  Millet Meclisi'nin (TBMM) aldığı Türk askerlerinin Irak'ta kalma süresinin  uzatılmasıyla ilgili kararını kabul etmediği ve bununla ilgili kararı onayladığı  bildirildi.


Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota  verilmesi, Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak  topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a  girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile  ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden  çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM'ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca  ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması  talebini içeriyor."

Irak'a Mart 2003 işgaliyle birlikte gelen Amerikalı askerlerin yanı  sıra İran'ın da hem siyasi hem de askeri nüfuzunun olduğu biliniyor.

ABD askerlerinin Irak'ın batısındaki Enbar Vilayeti'ndeki Ayn el-Esed  ve Bağdadi askeri üsleriyle Musul'daki Kayyara askeri üssünde varlık gösterdiği  ifade ediliyor.

ABD'li askerler ayrıca, Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu  korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği'nde de bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Musul'un DAEŞ'ten geri alınması  operasyonuna destek kapsamında Irak'a ilave 600 asker daha göndermek için  hazırlık yaptığı da belirtilmişti.

Irak ordusunun Haziran 2014'te ağır silahlarını da geride bırakarak  Musul'dan kaçması üzerine terör örgütü DAEŞ, kentte kontrolü sağlamıştı.

Bu tarihten sonra Irak, DAEŞ'le mücadele bahanesiyle topraklarını  başta İranlı Şii milisler olmak üzere birçok paramiliter gruba açtı. Söz konusu  İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin, ülkedeki Sünni sivillere karşı  birçok ihlalde bulunduğu biliniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün geçen ocak ayında yayımladığı raporda,  bu grupların Irak'taki bazı Sünni bölgelerde yaptığı eylemlerle "savaş suçu"  işlediği belirtilmişti.

Raporda, Şii milislerin Sünnilere ait onlarca cami ve iş yerini yakıp  yıktığına vurgu yapılarak, bu tür eylemlerle ilgili özellikle yapının içindeki  Bedir Güçleri ve Asaib Ehlulhak grupları itham edilmişti.