DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) ve Gölyaka Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle çiftçilere ana arı ve arı sütü üretimi konusunda eğitim verildi.

DAGEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Meral Kekeçoğlu ile Merkez Müdür Yardımcısı, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Gör. Münir Uçak tarafından verilen eğitimlerde çiftçiler arı dünyası hakkında bilgilendirildi.

Teorik bilgilerin yanında uygulamalı olarak yapılan çalışmalarda, ana arı ve arı sütü üretimi için doğal mumdan yüssük yapımı, larva transferi, başlatıcı ve besleme kovanlarının ve çiftleştirme kovanlarının hazırlanması, arı sütü üretimi hasadı gibi tüm teknik konuların uygulaması yapıldı.

DAGEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Meral Kekeçoğlu, merkez olarak bölgenin kalkınması için çalışma yaptıklarını söyledi.

Arı ürünlerinin üretimini doğru yaklaşımlarla çiftçilere öğretmek istediklerini ifade eden Kekeçoğlu, şöyle konuştu:

"Arı sütü önemli bir pazar payına sahip olmakla birlikte ülke genelinde üretimi az yapılmaktadır. Arı ürünlerinde ürün çeşitliliğini ve üretimini arttırmamız lazım. Yurt dışından veya tek elden ana arı satın almaya bağlı olarak arı genetik çeşitliliğinin yok olmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun için de bölgesel düzeyde ana arı üretiminin yapılmasının sağlanması gerekir. DAGEM tüm bu amaç doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor."

Kekeçoğlu, arı ve arı ürünlerinin önemli bir değer olduğunu dile getirerek, "Arıcılığın ve arı ürünlerinin aile ve bölge ekonomisine önemli düzeyde katkı sağlama potansiyeli bulunmaktadır. Bu nedenle merkezimiz, arıcılık eğitimleriyle bölgesel kalkınmaya destek vermeye devam edecektir." dedi.