BARTIN (AA) - Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü, "DEAŞ terör örgütü militanları, saç ve sakallarını kesip maske takıyor, hapishaneleri boşaltıyor ve şehrin bazı bölgelerinde hendek kazarak girişleri engelliyor." dedi.

Bir program için Bartın'a gelen Tütüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak güçlerinin Musul'u terör örgütü DEAŞ’tan kurtarma operasyonun devam ettiğini söyledi.

Musul'un 15 kilometre güneyindeki Hammam el-Alil nahiyesinin DEAŞ'tan temizlendiğini belirten Tütüncü, "Şehrin iç bölgelerine kaçan terör örgütü üyeleri yeni taktikler geliştirildi. Musul operasyonu, başladığı günden beri bazen hızlanarak bazen yavaşlayarak belli bir seyirde devam etmektedir." diye konuştu.

"DEAŞ terör örgütü militanları, saç ve sakallarını kesip maske takıyor, hapishaneleri boşaltıyor ve şehrin bazı bölgelerinde hendek kazarak girişleri engelliyor." ifadesini kullanan Tütüncü, terör örgütü üyelerinin son 4 gündür maske kullanmaya başladığını anlattı.

Tütüncü, "DEAŞ terör örgütü ilk Musul'a girdiğinde 2014 yılında maske kullanmış, sonra bunu bırakmıştı. Ancak son aldığımız bilgiler, artık saç ve sakalı normal hale getirip, maske kullanmaya başlamışlar. Bu da şunu gösteriyor, Irak ordusu bölgeye yaklaştıkça bunlar artık halkın arasına karışarak kendilerini kamufle etmeye çalışacak." değerlendirmesinde bulundu.

Örgüt üyelerinin, tanınmamak için bu yönteme başvurduğunu belirten Tütüncü, "Bu, ordu girdiğinde de birtakım tehlikelerin devam edeceğini gösteriyor. Diğer bölgelerde de bu böyle oldu. Bunlar halkın arasına karışıp, izlerini kaybettirip daha sonra canlı bomba eylemlerine veya başka eylemlere girişmek içindir." dedi.

DEAŞ'ın Musul'daki direnişi güçlendirmek için hapishanelerde yatan mahkumları serbest bıraktığını dile getiren Tütüncü, şunları kaydetti:

"Bunları Musul halkının diğer gençleriyle birlikte ertesi gün camilere çağırarak 'Biz güçlüyüz, direneceğiz, dayanacağız, karşıdaki güç sadece bir gösteridir, Musul'a giremeyecekler, Allah yolunda cihat ediyoruz' gibi birtakım telkinler, moral ve motivasyon aşılamaya çalışıyorlar. Ama aldığımız bilgilere göre buna halkın büyük bir kesimi fazla ilgi göstermemiş. DEAŞ'tan temizlenen baraj bölgesi peşmerge kontrolü altında. Hasar gören kısımlar ise Amerika tarafından her gün beton pompalanarak güçlendiriliyor. DEAŞ'ın oraya yaklaşmaması için çok ciddi tedbirler alınmış. O bölge daha önce DEAŞ'ın elinden kurtarılmıştı. Peşmergenin korumasında ama Amerika'nın gözetimi altında."