Özel dedektif hizmeti kapsamında yapılabilecek çok fazla durumun olması, araştırma konusunun da fazla olmasına önemli ölçüde etki etmektedir. Bu noktada talep fazla olduğundan dolayı İstanbul gibi metropol bir şehirde de doğal olarak dedektiflik faaliyetleri artış göstermiştir.

Özel dedektif sadece suç unsurlarını araştırmada ya da bir katilin bulunabilmesi için ipucu değerlendirmesi yapan bir kişi olarak anlamamak gerekir. Özel dedektifliği kişisel ihtiyaçların doğurduğu ya da kurumsal durumların ortaya çıkardığı birçok unsuru araştırmak ve bir sonuca bağlamak için kullanılabilen geniş yelpazeye sahip bir meslek gurubu olarak değerlendirmek uygun olacaktır.

Bu noktada özellikle evlilik öncesi ya da evlilik aşamasında gereksinim duyulduğu gibi aynı zamanda kurumsal faaliyetlerin araştırılması noktasında da özel dedektiflik faaliyetlerinden yararlanılabilir. Bu noktada İstanbul başta olmak üzere tüm yurdumuzda çeşitli araştırmalar söz konusu olmaktadır. İstanbul’da diğer illerimize oranla çok daha fazla insanın yaşıyor olması ve yıllık milyonlarca turistin bölgeye gelmesinden dolayı çok büyük bir insan giriş çıkışı yaşanan bir bölge vasfına sahip olduğu bilinmektedir.

Bu kadar çok insan giriş çıkışının yaşanmasından dolayı da olayların daha fazla yaşandığını görmek ve bu olaylarla karşı karşıya kalıyor olmak gayet normal bir durumdur. İşte bu olaylar karşısında çoğu zaman insanlar bazı durumları merak ederek gerçeğin aslında görüldüğü gibi olmadığına kanaat getirebilir. Bu şüpheli durumların araştırılarak gerçeğin ortaya çıkartılabilmesi adına bir şeyler yapmak ister ama bu araştırma esnasında da gizli kalmak arzusundadır. İşte tamda bu noktada özel dedektifler devreye girerek merak edilen konularla ilgili olarak gerekli araştırmaları yaparak olayın iç yüzünü ortaya çıkarmada yardımcı olmaktadırlar.

Özel dedektiflerin yaptığı çalışmalar arasında ilk sırada delil toplamak geldiği için, toplanan deliller sayesinde karşı tarafın yaptığı şüpheli hareketlerin asıl nedeni de gün yüzüne çıkarılmış olacaktır veya şüphelenilen durumun aslında sadece bir kuruntudan ibaret olduğu hususunda kanaat oluşacaktır.