Malatyalı Heykeltıraş Cengiz Göğebakan, yaptığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büstünde demokrasi nöbeti tutan yaklaşık 500 vatandaşın saçını kullandı.
Daha önce de bir çok eserle adından söz ettiren Heykeltıraş Cengiz Göğebakan, yaklaşık 2 buçuk ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birebir ölçüsünde bir büstünü yapmak için kolları sıvadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın biyometrik fotoğrafını kullanarak ölçülendirip moderajı yaptığı büst son aşamaya gelirken, 15 Temmuz’da hain FETÖ darbesi yaşandı.

Darbe girişimi sonrası büst çalışmasının seyri değişti
Yaşanan hain saldırı sonrasında bir sanatçı olarak sorumluluk gereği darbe girişimine tepki koymak için çalışmasının seyrini değiştiren Göğebakan, “Ortaya çıkardığımız eserin farklı anlamlar da taşıması gerekiyor dedik ve kendimizce demokrasi nöbetlerine yada darbenin her türlüsüne karşı olduğumuzu anlatmak için bu çalışmanın seyrini değiştirdik” diye konuştu.
Darbe girişiminden sonra başlayan demokrasi nöbetlerine katılarak burada her yaştan ve her görüşten insanlardan saç örneği alan heykeltıraş Göğebakan, “Sağ olsunlar hiçbir vatandaşımız yok demedi. Seve seve bu çalışmamıza destek verdiler ve saçlarından örnekler aldık. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çalışmadaki saçını demokrasi nöbeti tutanların saç örneklerinden oluşturmuş olduk” şeklinde konuştu.
Yüzlerce insandan saç örneğinin alınmasının aslında çok zor bir işlem olduğunu kaydeden Göğebakan, “Açıkçası bizim açımızdan bu çalışma çok daha farklı hale geldi. Yani paha biçilmez bir öyküsü var bu çalışmanın bizim yanımızda. Zira bir çok insanın genlerini taşıyor diyebiliriz. Sonuçta saçlar canlı bir şeydir. Bir çok insandan canlı izler var Cumhurbaşkanımızın büstünde” dedi.
Tamamlanan büstü vatandaşların görmek istemeleri durumunda ileri bir tarihte sergileyebileceklerini de belirten Göğebakan, “Ancak biz bu çalışmayı atölyemiz için yaptık. Atölyemizde nadide bir köşede durmasını istiyoruz bu eserin” diye konuştu.
Heykeltıraş Cengiz Göğebakan, yüzlerce insanın saçının kullanıldığı büstün Cumhurbaşkanlığı tarafından istenilmesi durumunda ise şeref duyacaklarını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız değer verip bizlerin bu çalışmasını isterlerse eğer seve seve hediye ederiz” şeklinde konuştu.
(İHA)