Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, okulların açılmasına kısa bir zaman kala kırtasiye ve okul malzemeleri denetimlerine hız verildiğini bildirdi.
2014-2015 eğitim ve öğretim yılı için kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetleri alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı Ağustos ayında 10 ilde, Eylül ayında ise 20 ilde denetim yapmayı planladıklarını belirten Yazıcı, denetimlerde çantalar, boya malzemeleri, silgiler, kalemler, su mataraları gibi kırtasiye ürünleri ile öğrencilere yönelik her türlü okul kıyafeti ve ayakkabıları inceleneceğini açıkladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, şunları kaydetti:
“Denetimlere başlanmadan önce yapılan risk analizleri sonucunda, özellikle güvensiz ürün satılması muhtemel satış noktaları ve güvensizlik riski taşıyan ürünler tespit edilmiştir.
Bu denetimler esnasında konusunda uzman Bakanlığımız denetmenleri, velilerimiz ve öğrencilerimizin alışveriş yaptıkları satış noktalarında ve toptancılarda denetimlerini gerçekleştireceklerdir. Bu anlamda çocuklarımızın güvenliğini ve sağlığını, ekonominin merkezine koymuş bulunmaktayız.”
Denetim sürecinde güvensiz olduğundan şüphe duyulan ürünlerden numuneler alınarak akredite laboratuvarlarda test ettirileceğini vurgulayan Bakan Yazıcı şöyle devam etti:
“Test raporları sonucu güvensiz bulunan ürünlerin piyasadan toplanması sağlanacak ve gerekli tüm önlemler alınacaktır. Bu doğrultuda Bakanlığımızca güvensiz bulunan ürünlerin basın organlarında duyuruları yaptırılacak ve bu bilgilere Bakanlığımız internet sitesinde yer verilerek kamuoyu ile paylaşılacaktır.
İlk olarak Eylül 2011 tarihinde gerçekleştirilen bu denetimlerde tespit edilen güvensiz ürün sayısı yıllar itibariyle azalmaktadır. 2011 yılında kırtasiye ürünlerindeki aykırılık oranı yüzde 53 iken, 2012 yılında yüzde 24’e, 2013 yılında yüzde 18’e düşmüştür. Tüm ürünlerdeki güvensizlik ise 2011 yılında yüzde 38,64 iken 2012 yılında yüzde 8,73’e, 2013 yılında ise yüzde 5’lere kadar gerilemiştir. Güvensiz ürün sayısının ciddi olarak azalmasında kararlı bir şekilde konunun takipçisi olmamız, ara vermeksizin denetimlerimizi sürdürmemiz ve sektör temsilcileri ile geliştirdiğimiz olumlu diyalogun rolü büyüktür. Bakanlık olarak piyasa gözetimi ve denetimini sadece firmaları cezalandırmak olarak görmemekte, bu yolla sektör temsilcilerini de bilgilendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedeflemekteyiz.
Bu bağlamda, Bakanlığımız tarafından sürekli olarak dile getirilen ‘güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans’ prensibi ve ‘bilinçli tüketici, basiretli tacir’ anlayışı çerçevesinde tüketicileri korumak ve sektör temsilcileriyle işbirliği yapmak önem verdiğimiz iki kavramdır.”
(İHA)