ZONGULDAK (AA) - Meteoroloji 9. Bölge Müdürlüğü ile Bülent Ecevit Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Ereğli Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle, "Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler" semineri düzenlendi.

Zonguldak Meteoroloji Müdürlüğü Mühendisi Fatih Mutlu, seminerde yaptığı konuşmada, genel müdürlüklerinin denizcilik sektörüne verdiği hizmetlerin tanıtımı amacıyla toplantılar düzenlediğini söyledi.

Görevlerinin doğru, güvenilir ve zamanında meteorolojik gözlemin yanı sıra tahminler yaparak, bunların en kısa sürede kamuoyuna iletilmesini sağlamak olduğuna dikkati çeken Mutlu, şöyle konuştu:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü, deniz gözlemlerindeki eksikliği gidermek amacıyla 2009'da Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğüyle (KEGM) ortak proje çalışması başlattı. KEGM tarafından işletilen deniz fenerleri ve şamandıralara meteorolojik sistemler kurarak kıyıya en yakın noktadan ve deniz üzerinden meteorolojik bilgilerin alınacak. KEGM'ye ait 60 deniz feneri, 7 seyrüsefer şamandırası ile Türkiye Petroller Anonim Ortaklığına (TPAO) ait bir meteorolojik amaçlı sabit şamandıraya Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kuruldu. 2012'de 33 fener ve 7 şamandıraya, 2013'te 27 fener ve 1 şamandıraya kurulmuştur. Sistemden elde edilen anlık veriler, GPRS Haberleşme Sistemi ile Meteoroloji Genel Müdürlüğüne gönderilerek sunucuda depolanması sağlanmaktadır. Ayrıca, denizlerimizdeki seyir güvenliğinin arttırılabilmesi amacıyla şamandıra ve deniz fenerlerinde mevcut SOTAS cihazı vasıtasıyla bu bilgiler anlık olarak KEGM'ye ve AIS donanımına sahip gemilere de iletilmektedir."

"Genel Müdürlüğümüzce bu yılın yatırım planları kapsamında 5 meteorolojik amaçlı sabit şamandıra ihalesi gerçekleştirildi" diyen Mutlu, "Sistemin bu yılın sonuna kadar kurulumları sağlanacak. Bu şamandıralar, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz çıkışı, Samsun açıkları, Antalya Körfezi, Taşucu açıkları ve Çanakkale Boğazı çıkışlarında atılımları gerçekleştirilecek. Yine bu 5 şamandıra üzerinde meteorolojik parametrelerin yanı sıra dalga ölçümleri, akıntı ve iletkenlik sensörleri vasıtasıyla bilgi ve ölçümleri yapılarak kullanıcıların hizmetine sunulacaktır" şeklinde konuştu. 

- Türkiye'de ilk kez kullanılıyor

Denizlere yönelik bilgi eksikliğinin giderilmesi için farklı gözlem sistemlerinden de faydalanacaklarını anlatan Fatih Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"HF Deniz Radarı Projesi gündeme geldi ve trafiğin en yoğun boğazı seçilen İstanbul Boğazı Karadeniz çıkışına kurulması planlanmıştır. Söz konusu sistem, direkt sadece bir noktadan değil, geniş alanlarda da ölçüm yapabilecektir. Bu proje birçok ülke ve özel kuruluş tarafından kullanılmaktadır. Söz konusu sistem sayesinde geniş alanlarda yüksek çözünürlükte ve gerçek zamanlı akıntı yön ve hız bilgileri, dalga yüksekliği, dalga yönü, rüzgar yönü bilgileri de elde edilmesi amaçlanmaktadır. HF Deniz Radarı'ndan meteorolojik olmayan birçok denizcilik uygulamasından da faydalanmaktadır. Birçok ülke bu sistemle bunu kullanmakta özellikle arama kurtarma faaliyetleri, kaçakçılık, korsan gemi tespiti, kaçak balıkçılığın önlenmesi, gemi trafik kontrolü ve özellikle deniz kazalarında meydana gelen deniz yüzeyindeki petrol kirlilikleri ve yayımının tespitine yönelik söz konusu sistemlerin kullanımı sağlanacaktır. İstanbul Boğazı'nın Karadeniz çıkışına kurulacak HF deniz radarı ülkemizde ilk defa kullanılan sistem olduğu için bu noktayı test amaçlı tespit ettik.

Buradan elde edilecek sonuçlara ve sistemin verimliliğine bağlı olarak kıyılarımızın da büyük bir kısmında bunları yaygınlaştırılması planlanmaktadır. Boğazın her iki yakasına kurulan radar sistemlerinde 4 adet verici 12 de alıcı bulunmaktadır."