DÜZCE (AA) - Düzce Depremi'nde işlettiği kasap dükkanında oğlu ve 9 ardakadaşıyla göçük altında kalan, hem bacağını hem de canından çok sevdiği oğlunu ile arkadaşlarını yitiren Burhan Şen, başka acıların yaşanmaması için tüm binaların sağlam şekilde inşa edilmesini istiyor.

Burhan Şen, Deprem Haftası dolayısıyla "dün gibi hatırımda" dediği 12 Kasım 1999'da Düzce Depremi'nde yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Depremde, o sırada kasap dükkanında yanında olan 16 yaşındaki oğlu ile 9 kişiyi kaybeden Şen, o anı "Tam karşımda oturan arkadaşım bana 'Deprem oluyor' diyemeden 5 katlı bina, aniden olduğu yere çöktü. Biz depremi dahi anlamadık, iş yerimin önündeki yol ikiye ayrılmış, yoldaki tırlar ters dönmüş. Deprem o kadar şiddetli yani." sözleriyle dile getirdi.

Depremin diğer afetlerden farklı olduğunu, bir anda oluştuğuna işaret eden Şen, şunları söyledi:

"Deprem, yangın veya sel gibi 'geliyorum' demiyor, geldiğini göstermiyor. İnsanları uykuda yakalıyor deprem. Nerede, ne zaman depreme yakalanacağımız belli değil. Onun için yaptığımız evleri, sağlam olduğuna emin olarak inşa etmeliyiz. O şekilde içine girmeliyiz. Son konulan kural ne ise ona göre inşaatını, projesini yapmamız gerekiyor."

- Deprem sonrası tek katlı eve çıktı

Şen, yaşadıklarının kendisine büyük bir ders olduğunu, artık çok katlı yapılarda oturamadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Enkazı gören, depremi gören hiç kimse oralarda oturmaz. Canı giden, bu depremi ve yıkımı yaşayan oralarda oturmaz. Ben şahsen çok katlı binanın zemin katında da en üst katında da durmam. Ben tek katlı evde oturuyorum. Ben evime bir tek hasır attım, üzerine çatı olarak da plastik koydum. Çatıya beton koymadım, koymam da. Artık 3 katlı yerlere 6 kat, 6 kat olan yerlere 7 kat inşa ediliyor. Üst üste koymaya başladılar. Bilemiyorum, Allah bilir, bir deprem olursa. Kimseye de bir şey diyecek halimiz yok. Depremi yaşayan kişilerin, tekrar gidip çok katlı binaların camından dışarıya bakacaklarını tahmin etmiyorum."