ORDU (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Derdimiz dünyanın hiçbir yerinde gözyaşı olmasın ama İslam coğrafyası maalesef kan ve gözyaşından hiçbir zaman uzak kalmadı. 'Bu bizim imtihanımız' diyorum. Bu imtihanı birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek çözeceğiz." dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya gelen Erbaş, Vali Seddar Yavuz'u makamında ziyaret etti.

Erbaş, ziyarette yaptığı konuşmada, mübarek ramazan gününde memleketinde hemşehrileriyle buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

İslam dünyasının Türkiye'ye çok ihtiyacı olduğunu söyleyen Erbaş, "Nereye gitsek, hangi ülkeye gitsek 'Sizi bekliyorduk' diyen o kardeşlerimizin bir ifadesi oluyor. Bizi niye bekliyorlar? Çünkü dünyanın hiçbir yerinde Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir teşkilat yapılanması yok." ifadesini kullandı.

Erbaş, koca koca ülkelerde "diyani işlerin" mahallelere bırakıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"El yordamıyla o mahallenin insanları camisini yapıyorlar, camiye imamlarını kendileri buluyorlar. Dolayısıyla disiplinli bir diyani hizmet alanı oluşmamış. Din hizmetlerini yerine getirme noktasında sıkıntılar var. Biz hem Türkiye tecrübesini başka ülkelere taşıma noktasında hem de o ülkelerdeki din eğitimine muhtaç insanları Türkiye'ye getirip gençlerini okutmak, imam hatiplerde ve ilahiyat fakültelerinde okutmak ve kendi ülkelerinde sağlıklı din hizmetlerini yürütmeleri noktasında katkı sağlıyoruz. Bu, devletimizin büyüklüğü ile devletimizin gücü ile doğru orantılıdır. Biz ne kadar güçlenirsek ülke olarak her alanda olduğu gibi Diyanet İşleri alanında da hizmetlerimiz daha çok artacaktır."

Bir gazetecinin "İslam dünyası Ramazan Bayramı'na kan ve gözyaşı içerisinde giriyor. Bu durumu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Erbaş, "Derdimiz dünyanın hiçbir yerinde gözyaşı olmasın ama İslam coğrafyası maalesef kan ve gözyaşından hiçbir zaman uzak kalmadı. 'Bu bizim imtihanımız' diyorum. Bu imtihanı birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek çözeceğiz." yanıtını verdi.

"Kudüs'ün ramazana bir gün kala kana boyandığını" söyleyen Erbaş, "62 kadar kardeşimiz Kudüs'te şehit oldu. Suriye öyle, Irak öyle, Doğu Türkistan öyle. Zaman zaman belki gözden kaçıyor ama Doğu Türkistan'daki Müslüman kardeşlerimiz çok büyük acılar yaşıyorlar. Hepsine dua ediyoruz." diye konuştu.

- "Fiili duamız bizim yardımlarımız, hayır hasenatımızdır"

Erbaş, duanın sadece dille edilmemesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Fiili duamız bizim yardımlarımız, hayır hasenatımızdır, onların yanında bulunmamızdır. Filistin'de olmamızdır, Kudüs'te olmamızdır. Bu fiili duadır. Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs'ü başkent ilan etmesine ilişkin Birleşmiş Milletlerde Türkiye'nin teklifi ile oylama yapılması ve oylamanın büyük çoğunlukla Türkiye'nin teklifinin lehinde çıkması, bu işte birlik ve beraberliğin ne büyük bir güç olduğunu ve sonuçlarının ne kadar hayırlı olduğunu bize göstermiştir."

Erbaş, bu bayram günlerinde birlik ve beraberliğin hem ülke içinde hem de bütün Müslümanlar arasında daha da gelişmesi ve yeşermesini temenni etti.

Ordu Valisi Seddar Yavuz da, Erbaş'ı ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, görevinde başarılar diledi.

Konuşmaların ardından Yavuz ve Erbaş birbirlerine hediye verdi.

- Ordu Büyükşehir Belediye Başkanına ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş daha sonra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ı makamında ziyaret etti.

Erbaş, burada yaptığı konuşmada, hem ülkeye hem de Ordu'ya diyanet ve din eğitim hizmetleri noktasında güzel şeyler yapacaklarını ifade etti.

Ramazan dolayısıyla illerde "İl buluşmaları" adı altında etkinlikler yaptıklarını anlatan Erbaş, "Şu an itibarıyla yurt içinde 81 ilimizde, yurt dışında 84 ülkede Diyanet İşleri Başkanlığının hocaları irşat hizmetlerini gerçekleştiriyorlar. 84 ülkede 90 bin aileye ramazan sonuna kadar ulaşacağız inşallah. Bu, gerçekten ülkemizin büyüklüğü ve gücünü gösteriyor." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz da ziyaretten dolayı Erbaş'a teşekkür etti.

Erbaş, daha sonra Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ve İl Müftüsü Mürsel Öztürk'e de ziyaretlerde bulundu.