Atlantik Okyanusu’nda meydana gelen deniz kazasında büyük hasar gören ’Transocean Winner’ isimli dev yüzer petrol arama sondaj platformu, Türkiye’de ilk defa uygulanan bir yöntemle geri dönüşüme kazandırılmak üzere İzmir’in Aliağa ilçesine getirildi.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Kuzey Atlantik Okyanusunda çıkan bir fırtınada İskoçya kıyılarına sürüklenerek kayalara çarpan ve kullanılamaz hale gelen 92 metre uzunluğundaki dev platform, son seferini Türkiye’de ilk defa uygulanan bir yöntemle gerçekleştirdi. 17 bin 580 groston ağırlığındaki dev platform, önce profesyonel ekipler tarafından onarılarak yeniden yüzebilir duruma getirildi. Bu sırada İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren bir Türk gemi geri dönüşüm firmasıyla anlaşan firma, dev platformu hurdaya ayırma kararı aldı.

YÜZDÜREREK GETİRİLMESİNE RAZI OLMADILAR
Olası bir kaza ihtimalini göz önünde bulunduran yetkililer, dev platformun Türkiye’ye yüzdürülerek getirilmesine razı olmadı. Daha sonra Türkiye’ye taşıma yöntemiyle getirilmesine karar verilen dev platform, 223 metre boyunda 56 metre genişliğinde ve yük taşıma kapasitesi 53 bin ton olan ‘HAWK’ isimli yarı batar ağır yük taşıyıcı gemisine yüklendi. Dev platformu güvertesine yükleyen ‘HAWK’ isimli gemi, uzun bir yolculuğun ardından İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi geri dönüşüm bölgesine ulaştı. Gerekli yasal işlem ve kontrolleri tamamlandıktan sonra burada özelliği gereği yarı beline kadar batırılan taşıyıcı geminin üzerinden 16 saat süren bir operasyonla tekrar denize indirilen dev platform, römorklar eşliğinde gemi geri dönüşüm tesisine baştankara edildi.

15 TON HURDA ÇELİK ELDE EDİLMESİ BEKLENİYOR
Operasyon sırasında uygun meteorolojik hava şartları göz önünde bulundurulurken, Aliağa Körfezinde geniş güvenlik önlemleri de alındı. Yaklaşık 3 ayda sökülmesi planlanan dev platformdan yaklaşık 15 bin ton hurda çelik elde edileceği belirtildi.

"İLK DEFA ÖZEL BİR TEKNİKLE GELDİ"
Tarihinde ilk defa bir hurda geminin taşıma yöntemiyle Türkiye’ye getirildiğini açıklayan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, "Uluslararası platform nezdinde Basel konvansiyonuna uygulanmış bir şekilde notifikasyonla ülkemize gelen bu gemi, bizleri gururlandırdı. 40 yıllık tarihimizde bir hurda gemi tesislerimize ilk defa özel bir teknikle geldi. Öyle ki geri dönüşüm için tesislerimize getirilen bu platform, bugüne kadar gelen platformların içeresinde olan tek platform özelliğine sahiptir. Bilindiği üzere normal şartlarda hurdaya ayrılan gemiler römorkörler eşliğinde çekilerek getiriliyordu. Bugün tesislerimize baştankara edilen ‘Transocean Winner’ isimli platform ise ‘Heavy Lift Dock’ diye tabir edilen bir gemi sistemiyle getirildi. Bunun mutluluğunu camiamızla birlikte yaşıyoruz. Türkiye’ye, derneğimize, şirketimize hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonra nice platformların bu şekilde Aliağa’ya gelmesini temenni ediyoruz” dedi.
(İHA)