Koç Topluluğu Şirketleri’nden Tüpraş’ın 3 milyar dolar yatırımla İzmit’te hayata geçirdiği Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.
Başta motorin olmak üzere, ithal edilen katma değerli ürünlerdeki yerli üretimi artıracak olan tesis, Cumhuriyet tarihinde tek seferde gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı olma niteliğini taşıyor. Tesis, üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını da yıllık 1 milyar dolar düşürecek.
Tüpraş’ın 3 milyar dolarlık yatırım ile hayata geçirdiği Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Petrol İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ile Koç Holding ve Tüpraş üst düzey yöneticileri ile çalışanlarının ve çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle gerçekleşti. Tören öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ve tüm ünitelerin son teknoloji ile yönetiminin gerçekleştirildiği kontrol merkezini gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu yatırımın hayata geçmesinin ülke ekonomisi açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, “Ülkemizin ekonomideki en önemli sorunu dış ticaret açığından kaynaklanan cari açık. Herkesin yatırımdan kaçındığı var olan yatırımlarını durdurma noktasına getirdiği bir dönemde vizyon ve öngörü gerektiren bu kararlar yatırımı çok daha önemli konuma getirmiştir. Bizim için rafineri, kimya, demir, çelik gibi sektörlerde yapılan yatırımlar çok büyük önem sarf etmekte. Ülkemizde benzin fuel oil gibi ürünlerde üretim fazlası motorin gibi ürünlerde çok büyük üretim eksiği var. Motorin ülkemizde en çok tüketilen akaryakıt ancak üretimin üç katı talep ülkemiz içini ithalat anlamına geliyor. Asfalt fuel oil gibi siyah ürünleri motorin benzin LPG gibi beyaz ürünlere dönüştürecek olan bu tesis 3 miyar dolar yatırım maliyetiyle Cumhuriyet tarihinde bir anda bir alana yapılan en büyük sanayi yatırımı. 500’den fazla insan bu tesiste istihdam edilecek. Yan istihdamlarla bu sayı bini geçecek. Bu yatırımı değerli kılan bir diğer önemli hususta tüm çevre koşullarını dikkate alarak yapılması ve çevreye duyarlı olarak çalışacak olmasıdır. Yaklaşık 9 bin kişinin istihdam edildiği rafineri sektörü imalat sektöründe 4 bin 225 TL ortalama ile en yüksek maliyetle kişi istihdam eden sektör. Bakanlık olarak 3Y şeklinde formüle ettiğimiz yerli, yenilikçi ve yeşil üretim çerçevesinde politikalar belirliyoruz. Artık yatırım politikalarımızı sanayi, üniversite ve çevrenin bütün birimleriyle birlikte belirliyoruz” dedi.
Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Mustafa Koç, törende yaptığı konuşmada, “Koç Topluluğu olarak Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline olan inancımızı her fırsatta dile getiriyoruz. Ülkemizin geleceğine yönelik hedeflerine ulaşmasında sorumluluk alıyoruz” derken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu inançla, ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek öncelikli hedefimizdir. Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “Ülkem varsa ben de varım” felsefesi ile her zaman uzun dönemli hedeflere odaklandık. Bu uzun vadeli bakış açısıyla, yeni atılımlar yaparak Topluluğumuz içinde enerji şirketlerinin payını önemli ölçüde artırdık. Özelleştirme sonrasında, Tüpraş’ın Koç Topluluğu bünyesinde geçen son 9 yılında da toplam 5,2 milyar dolarlık yatırım harcaması gerçekleştirdik” dedi.
2005 yılının sonunda özelleştirme ihalesinin tamamlanmasının hemen ardından, Tüpraş’ın Akdeniz’in en önemli enerji oyuncularından birine dönüşmesini hedeflediklerini ve bu çerçevede Tüpraş’ın rekabetçi gücünü artırmak için yatırımlar yapacaklarını açıkladıklarını hatırlatan Mustafa Koç, “Bu hedefle, önemli bir milli değerimiz olan Tüpraş’ın, Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketi olması ve Türkiye ekonomisine daha büyük katkılar sağlaması için yatırımlarımızı aralıksız sürdürdük. Fuel Oil’i daha yüksek katma değerli ürünlere dönüştürecek yeni tesisimiz için cumhuriyet tarihimizde tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımını geçekleştirdik. İskele, demiryolu bağlantıları ve finansman gideri dahil olmak üzere toplam 3 milyar dolara mal olan Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin planlarımıza uygun şekilde üretime geçmesinden mutluluk duyuyoruz. Bu yatırım, başta motorin olmak üzere, ithal edilen katma değerli ürünlerdeki yerli üretimimizi arttırması neticesinde ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Tesisimizin üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını yıllık yaklaşık 1 milyar dolar mertebesinde düşürmesini bekliyoruz. Ayrıca, yatırımımız Tüpraş’ı dünya rafineri sektöründe çok önemli bir konuma getirecek. Yeni tesisimizin üreteceği beyaz ürün miktarı ve ülkemiz için yarattığı katma değer göz önüne alındığında bu yatırımın aslında yeni bir rafineriye eşdeğer olduğunu da ifade etmek isterim” diye konuştu.

"ÜLKEMİZDE AKARYAKIT PİYASASI TAM LİBERAL BİR YAPIYA SAHİP"
Ülkemizde akaryakıt piyasasının tam liberal bir yapıya sahip olduğunu; Tüpraş’ın uluslararası piyasalardan temin ettiği ham petrolü işleyerek, Akdeniz’de 53, Karadeniz’de 18 rafineri olmak üzere tüm dünya rafinerileri ile rekabet ettiğine de dikkat çeken Koç, şunları söyledi; “Koç Topluluğu Tüpraş’ı devraldığında şirketin rekabet konumuna dikkat çekerek amacımızın Tüpraş’ı uluslararası ve rekabetçi bir rafineri haline getirmek olduğunu belirtmiştik. Ürün kalitesi, üretim kapasitesi artışı, enerji verimliliği, Ar-Ge gibi bir çok konuda gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ile Tüpraş, Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olma yolundaki hedefine emin adımlarla ilerlemektedir. Tüpraş, değerli birikimi ve yenilikçi uygulamaları ile sektörü yönlendirmek ve ülkemizin akaryakıt ihtiyacını karşılamada asli görev üstlenmiştir.Bu çerçevede, yine özel önem verdiğimiz ‘operasyonel mükemmellik’ hedefi ile kendini dünyadaki en iyi örneklerle kıyaslama çalışmaları gerçekleştirmiş ve üretim verimliliği, çevre ve iş güvenliği alanlarında tüm iş planlarını başarıyla yönetmiştir.”
Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, tesisin başlangıçta hedeflendiği gibi 36 ayda tamamlandığını ve bu süre zarfında tüm rafinerilerin 2015’de yüzde 100 kapasiteye çıkaracak bakım, bağlantı ve alt yapı çalışmalarını da bitirdiklerini kaydetti. Erkut, toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluşan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin inşaa ve montajında 10 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Tüpraş’ın uluslararası rekabet gücünü artıracak yeni Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin devreye girmesi ile birlikte mevcut 4 rafinerinin maksimum kapasiteyle çalışacağını vurgulayan Erkut, bu doğrultuda 2015 yılında 28 milyon ton ham petrol işlemeyi hedeflediklerini kaydetti. İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’daki rafinerilerden deniz ve demiryolları ile gelecek 4,2 milyon ton siyah ürünün yeni tesiste prosesten geçeceğini aktaran Erkut, “Siyah ürünler, burada 2,9 milyon tonu motorin olmak üzere toplam 3,5 milyon ton Euro V standartlarında çevreci beyaz ürüne ve 700 bin ton petrol kokuna dönüştürülecek” dedi.
Yeni tesisle birlikte Tüpraş’ın motorin üretiminin ikiye katlanarak yıllık 10-11 milyon ton seviyesine ulaşacağını belirten Erkut, jet yakıt ve benzinde yüzde 25-30 düzeyinde artış, fuel oil üretiminde ise yüzde 90 azalma olacağını söyledi.
Yavuz Erkut, yeni tesisin devreye girmesi ile 1 birim ham petrolden ne kadar yüksek katma değerli nihai ürün üretildiğinin göstergesi olan Nelson Kompleksitesi’nde İzmit Rafinerisi’nin 7,78’den, 14,5 seviyesine yükseleceğini belirterek, “İzmit Rafinerimiz dünyanın dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerinden biri olacak. Tüpraş, dünya rafinaj sektöründe zirveye çıkmanın gururunu yaşamaktadır” dedi.
Tüpraş’ın 4 bin 700 çalışanı ile ülke ve yatırımcısına değer yaratmayı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da artırarak sürdüreceğini vurgulayan Erkut, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde 500 kişinin görev yapacağını sözlerine ekledi.
(İHA)