Devrimci Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından düzenlenen Kadın Kongresi, Diyarbakır’da gerçekleşti. Kongrede konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Selma Irmak, “Dünyada hiçbir erkek, kadınları Öcalan kadar peşinden koşturamadı, bu kadar kadın ruhuna giremedi" dedi.
DÖKH’ün Kayapınar Spor Salonu’nda düzenlediği 1. Kadın Kongresi, PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, HPD Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Nursel Aydoğan, Irak, Suriye, İran ile Ortadoğu ve bazı Avrupa ülkelerinde gelen çok sayıda kadının katılımıyla yapıldı.

“KADINLAR GERİ SİSTEME KARŞI KOBANİ’DE, KERKÜK’TE, ŞENGAL’DE MÜCADELEYİ YÜKSELTMİŞTİR”
Saygı duruşu ile başlanan kongrenin açılış konuşması PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah yaptı. Abdullah, kongrede Kürtçe yaptığı konuşmasında Kobani’de elde edilen zaferi dile getirerek, IŞİD ile savaşan kadınlardan örnek verdi. Abdullah, "Biz buradan tüm direnişçi kadınları selamlıyoruz. 1. Kadın Kongresi’ni, kadının emeği ve direnişi üzerinden geliştiriyoruz. Kürt toplumu, bugün tüm dünya kadınlarına öncülük etti. Kadınlar geri sisteme karşı Kobani’de, Kerkük’te, Şengal’de mücadeleyi yükseltmiştir. Eğer kadının öz savunma gücü yoksa siyasetten, adaletten, özgürlükten de söz edemeyiz. Kadınlar bugün tarihini yeniden yazıyor. Bu tarih, kadının binlerce yıllık tarihidir. Direnerek can veren, işkencelerden geçirilen fabrikalarda cayır cayır yakılan kadınların tarihidir" diye konuştu.

“BUGÜN BİNLERCE ŞENGALLİ KADINLARIN AKIBETİ BİLİNMİYOR”
Kürt kadınları olarak ciddi bir kırım ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Abdullah, IŞİD’in Şengal’deki katliamlarına dikkat çekerek, "Eğer biz Şengalli kadınları iyi örgütleyebilseydik, belki bu kadar kadın katliamdan geçmezdi. Bugün binlerce Şengalli kadının akıbeti bilinmiyor. Bu bizler açısından bir öz eleştiri konusudur. Bunun için özgürlük mücadelemizi üçüncü çizgi olarak daha da yükseltmemiz gerekiyor. Eğer biz Kürt kadınları örgütlü olmasaydık, belki farklı bir konumda olacaktık. Kadın devrimi olmazsa, ulusal devriminde gerçekleşmeyeceği aşikardır. Rojava devrimi bunun en somut örneğidir. Kadın karar gücü olmalıdır. Kadını ikinci derecede gören kadını geri, zayıf gören yaklaşımlar Rojava direnişi ve devrimi şahsında yerle bir olmuştur" şeklinde konuştu.

“ROJAVA’DA BİR KADIN DEVRİMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Abdullah’ın konuşmasının ardından DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, bir konuşma yaparak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kadınlar olarak çok uzun bir yoldan geldiklerini aktaran Irmak, özellikle Kürt kadınları kadın mücadelesinde aşındığı yolun engeller dolu bir yol olduğuna vurgu yaptı. Kürt kadın mücadelesini dünyanın 30 yıldır takip ettiğini dile getiren Irmak, “Bu yolu yürürken, hiçbir kadın of demedi, bu yolun güçlülerinden dolayı hiçbir kadın geri dönmedi. Hiçbir kadın bu zorluklara boyun eğmedi. O nedenle bugün Rojava’da bir kadın devrimini gerçekleştirdik. Bugün toplumun dönüşmesi, demokratikleşmesi, eril zihniyetin bertaraf edilmesinde kadın asıl özneyi oynuyor. Artık hiçbir hesap kadınsız yapılamıyor. Toplum, kadın nezdinde bir toplum dönüşümünü görüp, benimsedi” dedi.

“DÜNYADA HİÇBİR ERKEK, ABDULLAH ÖCALAN KADAR KADINLARI PEŞİNDEN KOŞTURAMADI”
Kürt kadınlarının PKK’ya katılmasını büyük bir devrim olarak yorumlayan Irmak, “Bunu gerçekleştirmek hiç kimsenin harcı olamazdı. Bunu ancak, toplumun dışına çıkabilen, ipini koparabilen, kadının ruhuna girebilen biri yapabilirdi. Ancak o kişi kadını dağa çıkarabilirdi. Bırakın evinden sokağa çıkarmayı, dağ başında elinde silahla savaşıyor. Kadının kırılgan, umutsuz, çaresiz, gözü yaşlı, kadını ikinci sınıf insan haline getiren mücadele etmeyen yanıyla da, mücadele eden bir noktaya ancak ipini koparan biri getirirdi. Baştan başa felsefe haline gelen biri getirebilirdi. Dünyada hiçbir erkek kadınları bu kadar, peşinden koşturamadı, bu kadar yürütemedi, büyütemedi, bu kadar kadın ruhuna giremedi. Ancak öyle biri kadını bu noktaya getirebilirdi, şu anda İmralı’da müzakere masasında belki de bu kongreyi izleyen Abdullah Öcalan’a bu kongremizi atfediyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)