SAMSUN (AA) - Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Harun Yazgan, diyabetin farklı sağlık sorunlarına yol açmadan kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

Dr. Yazgan, yaptığı yazılı açıklamada, diyabetin kontrol altına alınan bir hastalık olduğunu, bireylerin diyabeti kontrol altına almak konusunda üşenme, erteleme ve vazgeçme gibi eğilimlerde bulunmaması gerektiğini ifade etti.

Diyabetin ciddiye alınmaması ve tedavinin ertelenmesi gibi durumlarda farklı sağlık sorunlarına davetiye çıkardığının altını çizen Yazgan, şunları kaydetti:

"Diyabet, vücudumuzda yeterli miktarda insülin hormonu üretilmemesi ya da üretilen insülin hormonunun vücudumuzda etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen, sürekli tıbbi bakım gerektiren fakat kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Kardiovasküler hastalık diyabetli kişiler arasında en başta gelen ölüm sebebidir. Diyabetli hastalarda kalp hastalığı veya felç geçirme riski yaklaşık 5 kat daha fazladır. Bacaklardaki damarlar etkilenir ve de beraberinde sinir hasarı da varsa ayak ve bacak kesilmelerine neden olabilir. Travmaya bağlı olmayan bacak ampütasyonlarının (kesilmesinin) yarısından fazlası diyabete bağlıdır. Diyabet yetişkinlerde görme bozukluğunun ve körlüğün önde gelen sebebidir. Diyabetli hastalar için böbreklerin zarar görmesi yaşam kalitesini bozan istemediğimiz bir durumdur. Kan şekeri yüksek seyreden diyabetli hastalarda diyaliz veya böbrek nakli gerektirebilecek, son dönem böbrek hastalığı gelişebilir. Diyabeti olan hastaların yarısına yakınında sinir hasarı görülebilir. Diyabetik sinir hastalığı, bacaklarda ve ayaklarda his kaybı oluşturur. Bu durum hastalarda iyileşmesi zor ayak yaralarına neden olur."

Diyabetin insan sağlığına geri dönüşü mümkün olmayan büyük hasarlar verebildiğini belirten Yazgan, "Diyabet görme bozuklu, körlüğe hatta cinsel iktidarsızlığa yol açabilir. Mutlaka daha da farklı sağlık sorunlarına yol açmadan kontrol altına alınması gereklidir. Diyabet hastalığına bağlı oluşabilecek sıkıntılar erken tanı, zamanında müdahale ile önlenebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında gösterilmiştir ki diyabetin ilk yıllarındaki kan şekeri kontrolü özellikle büyük damar hasarını önlemede çok önemlidir. Bu ne demektir? diyabete bağlı felç, kalp krizi ve ayak ampütasyon sıklığının azalmasıdır. Diyabetli hastalar ne kadar sıkı kan şekeri kontrolü sağlarsa, tansiyonu normal aralıkta tutmayı başarırsa ve kolesterol seviyesini istenilen seviyelerde tutabilirse diyabete bağlı oluşabilecek göz, böbrek ve sinir hasarı da en aza inecektir. Kaliteli, sağlıklı bir yaşam için üşenmeden, ertelemeden vazgeçmeyerek kan şekeri kontrolü sağlamak önemlidir" diye ifade etti.