Emniyet Genel Müdürlüğü, televizyonda izlenme oranları yüksek yerli dizilerde trafik kurallarına uyup uyulmadığını takip etmeye devam ediyor. 5 aylık sürede 60 yerli dizinin 790 bölümünü inceleyen polis memurları, 2 bin 89 sahnede tek tek trafik kuralı ihlali aradı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından 1 Nisan-31 Ağustos 2014 tarihleri arasında yayınlanan tüm yerli diziler izlendi. Dizilerde başta emniyet kemeri takma ve araç sürücülerinin kurallara uygun cep telefonuyla konuşmaları olmak üzere trafik kurallarına uyma hususunda takip edilerek istatistikleri çıkarıldı.
Polis, 5 aylık sürede 60’a yakın dizinin 790 bölümünü izleyerek, 2 bin 89 sahneyi tek tek inceledi. Bu dizilerde emniyet kemeri takma kuralına yüzde 87,2 oranında uyulurken, cep telefonu kuralına uyma oranı ise yüzde 76 olarak gerçekleşti.
Eğitim Koordinasyon Şube Müdürü Tamer Koç’un başında bulunduğu ekip TRT-1, ATV, FOX TV, STV, Kanal D, Show TV ve Star TV’de yayınlanan 60’a yakın diziyi izliyor. Dizilerdeki emniyet kemeri takma ve cep telefonu kuralının geçtiği tüm sahneleri tek tek tespit ediyor. Bu sahneleri 10-15’er saniyelik görüntüler haline getiren ekipler sonuçları dizi yapımcı ve yönetmenlerine gönderiyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında, TRT 1’de izleyiciyle buluşan Zengin Kız Fakir Oğlan, Böyle Bitmesin, Osmanlı Tokadı, Kanal D’de Galip Derviş, Fox TV’de Not Defteri, Show TV’de Dila Hanım, Pis Yedili, Yılanların Öcü ve Otel Divane, ATV’de Kalp Hırsızı ve Huzur Sokağı dizilerinde emniyet kemeri takma kuralına yüzde 100’lük oranla uyuldu. Cep telefonu kuralına uyma durumu ise Star TV’de Beni Affet, Aramızda Kalsın ve Kaçak Gelinler, Kanal D’de Güneşi Beklerken, Küçük Ağa, Güllerin Savaşı ve Yalan Dünya, Fox TV’de Kiraz Mevsimi, Karagül, Kocamın Ailesi ve Umutsuz Ev Kadınları, ATV’de Diğer Yarım ve Kalp Hırsızı, TRT 1’de Zengin Kız Fakir Oğlan, Beni Böyle Sev, Osmanlı Tokadı ve Böyle Bitmesin, Show TV’de Fatih Harbiye ve Çılgın Dersane isimli dizilerde yüzde 100’lük oranla gerçekleşti.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından diziler takip edilmeye başlandığı tarihlerde trafik kurallarına uyma oranları yüzde 10’larda iken, günümüzde bu rakamın yüzde 90’lara yaklaştığı açıklandı. Trafik kurallarına uyma konusunda halkın duyarlılığını artırmak için, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bu gibi çalışmalara devam edileceği açıklandı.
(İHA)