TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, İran'ın Meşhed kentindeki İmam Gazali Türbesi'ni aslına uygun restore ettirmek için ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, DKİB organizasyonunda 21-26 Mayıs 2016'da İran'ın Meşhed kentine yönelik sektörel ticaret heyeti programı gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Program kapsamında heyetin, büyük İslam alimi İmam Gazali'nin Meşhed kentindeki kabrini ziyaret ettiğini belirten Gürdoğan, kabrin durumu hakkında Türkiye Başkonsolosluğu yetkililerinden bilgi aldıklarını anlattı.

Gürdoğan, Selçuklular döneminde, Selçuklu mimarisine uygun olarak yaptırılan türbenin, sel felaketleri nedeniyle tamamen toprak altında kalıp kaybolduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"İran tarafından yapılan kazı çalışmaları sonucu bulunan türbe, sadece koruma altına alınmış, herhangi bir onarım çalışması yapılmamıştır. İslam dinimize önemli hizmetleri bulunan İmam Gazali'nin, mezarının bulunduğu türbenin şanına uygun şekilde ülkemiz tarafından yapımının üstlenilmesi konusunda yetkili makamlar nezdinde girişimlerimizi başlattık. Önemli bir dini merkez olan İran'ın Meşhed kentine İmam Gazali Hazretlerinin de büyük değer kattığı ve mezarının bulunduğu türbenin, aslına uygun bir şekilde yapılması ile turizm yönünden Meşhed'e büyük katkı sağlayacağı, Meşhed'de yaptığımız resmi ziyaretlerde yetkililere aktarılmıştır. Dinimize büyük hizmetleri bulunan ve yazdığı eserlerle İslam aleminin gönlünde taht tutan büyüğümüz İmam Gazali'nin harabe halde bulunan türbesinin yaptırılmasının sağlanması ile kendisine olan vefa borcumuzu bir nebze de olsa yerine getireceğimize inanıyoruz."

Gürdoğan, ilgili kurumlarla işbirliği içinde izinlerin alınmasının ardından, geçmiş dönemlerde farklı ülkelerdeki önemli mekanların restorasyonunun yapılmasına destek olan Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin, İmam Gazali Türbesi'nin restorasyonuna da katkı sağlayacağını belirtti.