ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Ahşap ustası Fuat Kayabalı, doğadan topladığı taş, dal ve kütükleri orijinalliğini bozmadan atölyesinde sanata dönüştürüyor.

Kayabalı, çocukluk yıllarında kibrit çöplerinden ev ve gemi maketleri yaparak merak saldığı ahşap işlemeciliğini 30 yıldır atölyesinde sürdürüyor.

Doğadan topladığı ağaç dalları, kütükler, küçük odun parçaları ve taşları, orijinal görünümünü bozmadan bir araya getirerek 3 boyutlu tablolar yapan Kayabalı, hazırladığı mumluk, maket yapılar ve aydınlatma ürünleri gibi çeşitli objelerin çevresindekiler tarafından beğenilmesi üzerine sergi açmaya karar verdi.

Hobi amaçlı yaptığı ürünleri açacağı sergide satışa çıkaracak olan Kayabalı, elde edeceği geliri de ihtiyaç sahibi alilerin çocuklarına bağışlayacak.

Kayabalı, AA muhabirine, yaklaşık 30 yıldır atölyesinde ahşap ve kök işlemeciliğiyle ilgilendiğini söyledi.

Üç boyutlu ahşap çalışmaların yanı sıra, avize, sedir, bahçe süsleri ve gemi maketi çalışmaları yaptığını anlatan Kayabalı, "Bir yerde ağaç veya taş parçası gördüğümde bununla nasıl bir çalışma yapabilirim diye düşünüyordum. Doğada çürümeye terk edilmiş kökleri ve dalları obje haline getiriyorum. Doğada çürümeye terk edilmiş malzemeler atölyemde 'hayat' buluyor. Bunları muhtaç öğrenciler yararına açacağım sergide değerlendireceğim." ifadesini kullandı.

- "Doğada ham madde bol"

Kayabalı, ürünlerinin ham maddesinin doğada bolca bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ağaç köklerini ve dallarını toplayarak otomobilime yerleştiriyorum. Depomda bunları biriktirerek değerlendiriyorum. Doğanın terk ettiklerini atölyemde yaşatıyorum. Bu işten de büyük keyif alıyorum. Arkadaşlarımın teşvikiyle yaklaşık 30 yıldır yaptığım yüzlerce materyalden bazılarını sergileyeceğim. Bunun için çok heyecanlıyım. Eşimle birlikte eğitimine katkıda bulunduğumuz öğrenciler var. Ortaokul, lise ve üniversiteye giden çocuklarımız. Sergiden elde ettiğimiz geliri de bu çocuklar için kullanacağım."