AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan Mehmet Ceylan, kazma, kürek ve balta gibi aletlere sap yaparak çok sevdiği mesleğini 75 yıldır sürdürüyor.

Ustasından 10 yaşında öğrendiği mesleği ilçe merkezindeki 20 metrekarelik atölyesinde devam ettiren 85 yaşındaki Ceylan, iş disiplini ve çalışma azmiyle ilçedeki gençlere örnek oluyor.

Sağlık sorunlarına rağmen sabah namazından sonra iş yerine gelen, çevre temizliğini yaptıktan sonra dükkanını açan Mehmet Ceylan, 75 yıldır geçimini sadece bu meslekle sağladığını söyledi.

Mesleğini ilk günkü gibi severek yaptığını anlatan Ceylan, "Kendimi bildim bileli bu doğrama ve sap işinde çalıştım hala da devam ettirmeye çalışıyorum. Yıllardır ailemin ve çocuklarımın rızkını bu meslekten kazandım, benim tek gelirim bu meslekten. Mesleğimi çok seviyorum ve sağlığım el verdiği sürece bu işi sürdüreceğim. Bu işe ilk olarak Recep Vardar ustamız vardı, onun çırağı olarak başladım. Kendimi yıllar içerisinde geliştirmeye başladım. Bu işi öğrenmem zor olmadı, benim elim sanata yatkındı, hiç yabancılık çekmedim ve kendimi yetiştirdim. Zaten insan azmederse öğrenemeyeceği ve başaramayacağı hiçbir iş yoktur." diye konuştu.

- "Geçmiş zamanla şimdiyi kıyaslayamayız"

Karadeniz Bölgesi'ndeki farklı illerden getirttiği ahşabı işleyerek kazma, kürek ve keser sapına dönüştürdüğünü dile getiren Mehmet Ceylan, şunları söyledi:

"Eskiden günlük 20 ile 30 arası sap takardık, teknoloji ile birlikte bu sayı 5, 10 adete kadar düştü. Artık ucuzluk pazarlarında bile hazır sap satışı yapılıyor. Bu tür olaylar bizim işimizi ciddi şekilde etkiliyor. Çalışma koşulları göz önünde tutulduğunda, geçmiş zamanla şimdiyi kıyaslayamayız. Şimdi başka. Eski başka, çok başkaydı. Şu an her işin malzemesi farklı oluyor. Şu anda her şey kolaylıkla yapılıyor, her şey elektrikli malzemeler yardımıyla yapılıyor. Eskiden insan gücüne dayalı aletler kullanılıyordu, o da insanı yoruyordu."

- "Benim yaptığım saplar 10 yıl kullanılır"

Köylülerin fabrikasyon ürünlerden şikayetçi olduğunu ifade eden Ceylan, "Fabrikasyon ürünler uzun ömürlü olmuyor, işi yarıda bıraktırıyor. Benim yaptığım saplar 10 yıl kullanılır. En sağlam ve kaliteli sap malzemesi gürgen ağacından yapılır. Piyasada her çeşit ağacın sapı mevcut. Bazı vatandaşlar iş yaptırmadan önce kendi buldukları ağacı getirerek ondan sap yapmamı istiyor. En önemli kural, takılacak sapın sağlam olması. Bana 'kavak ağacından sap tak' deseniz takmam ama gürgen meşe, pelit ve fındık gibi sağlam ağaçlardan derseniz hiç düşünmem. Sap takılacak aletin kullanım alanına ve cinsine göre sapın kalitesi, ağacın cinsi fark eder. Baltaya, bel küreğine, kazmaya takılan sap farklıdır, kuvvetli olması gerekir. Süpürgeye, kesere takılan sap farklıdır. Kullanım alanına göre sap takılır." dedi.

- "Mehmet amcayı kendimize örnek alıyoruz"

İş yeri komşusu 32 yaşındaki Selim Turgut ise Mehmet Ceylan'ın çalışma azmine ve titizliğine hayran olduklarını belirterek, "Mehmet amca her sabah gelir dükkanını açar, heyecanla işinin başına geçer. Mehmet amcayı kendimize örnek alıyoruz. O bize esnaf olmanın, helal kazanmanın ne olduğunu öğretiyor. Kendine, bize örnek olduğu için ve esnaflığı öğrettiği için teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.